Liten blir stor och ger sig ut på egna äventyr!

Dottern Ida på sin första egna fjällvandring

 

Efterlängtad, oväntad, fast ändå inte. Så kom denna dag då dottern hade beslutat sig för att ge sig ut på egna äventyr. Utan mig som initiativtagare, utan att någon hade uppmanat henne, utan bara för att hon själv hade längtan, nyfikenheten och suget på att komma ut i naturen, röra på sig och uppleva. Glada och spända båda två satte vi tillsammans igång med att både planera turen och nödvändig utrustning för där var min hjälp efterfrågad.

När det gällde en lämplig tur så föll valet ganska snabbt på en vandring runt Jämtlandstriangeln. Med både sin närhet till civilisation, lagom dagsetapper, raststugor längst vägen och en vacker natur så passade denna klassiska vandringstur perfekt för en tredagars vandring för en nybörjare.

Med på denna tur skulle ytterligare två nybörjare på detta område. Dessa var vännen Ronja och den egna huden Sam. När turen väl var bestämd så gick vi över till den nödvändiga utrustningen. Jag tänkte ”obligatorisk utrustning” som är ett begrepp när vi tävlar i vår sport Adventure racing. Den obligatoriska utrustningen ser nästan lika dan ut oberoende på vart i världen vi tävlar. Det är helt enkelt ett antal väl genomtänkta prylar som är bra att ha om vädret visar sig från en sämre sida eller om en mindre olyckshändelse skulle vara framme. Sen  var det nog också så att mamman i mig som började tänka på säkerheten först!

Bra innehåll för denna typ av turer tycker jag är : Skalkläder som är vind och vattentät jacka och byxor som beställdes från Outnorth (tur att hennes födelsedag var i antågande) , handskar, Ida lånade ett par av mina många från Hestra, mössa, första förband, smärtstillande, tejp och antihistamin, pannlampa, silverfilt för nödsituation, tändare, ulltröja och strumpor från Aclima, samt en dunjacka. Allt detta packades i en vattentät påse. Jag nämner inte så mycket om övriga kläder och utrustningen så som tält, liggunderlag sovsäck mm som är ganska självklara. Men nämnas kan att det är värt att även packa dessa i olika vattentäta påsar. Jag valde att mer beskriva det man inte tänker på att ta med. Men kanske är det som ”räddar dig” om du överraskas.

Vi valde att köpa en 50 liters ryggsäck Ospray i en dammodell. Så här när turen är genomförd kan jag meddela att hon var mycket nöjd med det breda höftbältet och de många fack som säcken hade. Och den rymde hela packningen bra.

 

Skalkläder
Delar av utrustningen

 

 

 

 

Damryggsäck från Ospray

 

 

 

 

 

 

 

Vecka innan själva turen var planerad begav sig hela gänget ut på en ”testvandring”. Målet var att göra en dags vandring och slå upp tält och göra en övernattning.

Detta för att se att de dels tekniskt kunde hantera allt från tältresning till Jetboil. Samt att de skulle få känna på tyngden på ryggen och få en insikt om hur mycket de orkade på en dag. Det kan ju annars vara lätt att planera lite fel hemma i soffan när man inte har tyngden på ryggen och ett kanske ojämnt underlag med många höjdmeter att avverka. Peppad och nöjda återvände de efter denna tur. nu var det bara att vänta in bra väder i fjällen och bege sig iväg norr ut.

Det bra vädret kom och de gav sig av! förväntansfull gick jag hemma och väntade på rapporter. Rapporterna kom och jag fick på avstånd ta del av en fantastisk fin upplevelse. Detta kom att bli deras första, men inte deras sista vandring. Se och njut av några av många fina bilder som kom till mig i telefonen under dessa dagar!

Kommentarer är avstängda.