Med Jetboil på Mossen

Tänkte berätta lite kort om ett vardagsäventyr från förra helgen!

Lördag morgon 06:07, 1-åringen skrattar och sprattlar i sängen så det är omöjligt att sova vidare. Hade passat bra med sovmorgon efter gårdagens goda vin men nu blir det havregrynsgröt och barnlek istället. Vid frukostbordet inser jag att det är en kanonfin dag på gång. -8 grader och solsken. Det har ju varit töväder några dagar och nu har kylan slagit till igen, det borde göra ”mossen” perfekt! ”Mossen” är det 800 hektar stora naturreservatet Fjällmossen som ligger i Kolmården. Trots närheten till flera stora städer är det nästan aldrig folk där. Naturen är makalöst fin och man kan se både älg och örn om man har tur. Idag skulle det ”bara” bli örn. Jag drog iväg några SMS till likasinnade dårar och fick självklart napp från både Mats och Andreas, två goda vänner med den goda smaken att uppskatta äventyr med kort varsel.

Vi valde skateskidor och en lätt ryggsäck (Haglöfs Gram 25) innehållande två bullar, två apelsiner, en chockladbit och min nya Jetboil. Packningen kändes knappt på ryggen och vi drog iväg över skaren i morgonsolen. Med lätta skidtag svävade vi fram mellan 15-20 km/h utan ansträngning. En makalös förmiddag började ta form. Men vår ålder börjar ta ut sin rätt och nuförtiden är det gött att lägga in en fikapaus. Vi satte oss i solskenet och brassade på Jetboilen. Jag blev riktigt förvånad över hur smidig den var att använda. Det gick fort att sätta ihop den och om möjligt ännu fortare att koka upp en halvliter vatten till saften.
Mycket nöjda avnjöt vi saft, bullar och apelsin innan vi kastade oss vidare på skidorna.

När vi många timmar senare klev av mossen hade vi avverkat drygt 30km på skidorna och vi hade tom en antydan av solbränna i ansiktet. På hela dagen mötte vi bara sex personer trots lördag och makalöst fint väder!! Dagen resulterade i två extremt angenäma upptäckter: Våren är på G och jag har en ny pryl som redan fått en given plats i ryggan såväl på långa som korta turer.

Om ni bor i närheten, testa en tur på ”mossen” när det ges tillfälle!

Kommentarer är avstängda.