Men kom igen nu då!!!

I skrivande stund är det nyårsdag och definitiv premiär på året 2014. Jag har precis fått huset tomt då ungarna är hos kompisar och frugan stack ut för att lufta sig en sväng. Gött att få rå sig själv lite och kika på vad kollegorna på Outnorth har plockat ihop till nyårsrean, många fin grejer var det visst där…

Nu var det inte riktigt det jag hade tänkt fundera kring, utan snarare känslan av att så här på årets första dag ha ett mer eller mindre oskrivet blad framför mig. Jag gillar den känslan, och att kunna sitta här och fundera kring hur jag vill att detta år ska bli. För så är det ju faktiskt det förhåller sig. Visst kan vi i tveksamt förnuft haspla ur oss nåt mindre genomtänkt nyårslöfte där vid 5 i 12, men det är nu det gäller att göra det bästa av året som kommer. Och då går det åt lite mer av funderingar, kaffe och beslutsamhet.

Photo 2014-01-01 16 30 06

För några år sedan jobbade jag på en gymnasieskola med att hjälpa eleverna att hitta rätt bland praktikplatser, utbildningar och jobb. Till de elever som precis skulle sluta hos oss brukade jag och min kollega Anna ge en liten leksaksbil. Bilen brukade bli väl mottagen och uppskattad, trots sitt ringa värde om några kronor. Det som var grejen med bilen var nämligen att vi bad eleverna ha bilen i sitt sovrum, och varje gång de såg den ta sig en minut att fundera på var i bilen de satt just då. Kanske bakom ratten, i full kontroll över var de var på väg i livet. Eller i passagerarsätet där fram, som kartläsare och medföljande på en vän eller partners resa. Alternativt i baksätet, med begränsad insikt i vart vännerna där framme beslutar att ta dem. Ibland kanske rent av liggande i bagaget, helt utan kontroll över sin framtida destination och oroliga över vad den kan tänkas bli. På detta brukade vi säga att genom att fundera på var i bilen de befann sig för tillfället hade de tagit första steget att göra en förändring, i det fall de inte var nöjda med sin plats. Enkelt, eller hur?

Vi vuxna brukar kalla den där bilen för vardagslunken, ekorrhjulet eller något annat av liknande karaktär. Och bara för att vi är vuxna tenderar vi att tro att våra liv är långt mer komplicerade och komplexa än gymnasieungdomarnas. Det behöver de inte alls vara, utan liknelsen funkar precis lika fint för dig och mig.

Jag vet vart jag vill att detta året tar mig och min familj. Det kommer att bli en rolig resa, med många utflykter, kul aktiviteter, lagom mycket träning och nya kunskaper. Faktum är att genom att formulera vår idé om vad vi vill ha ut av resan/året, så har vi redan idag börjat att njuta av det. Och det är ju gutt, så här bara några timmar in på det.

Hur blir ditt 2014, och vad behöver du ordna för att resan ska bli lagom intressant, spännande och njutbar? Lägg några minuter på att fundera ihop med dina nära och kära, så ska du se att du kickstartar 2014 du med.

IMG_0750

För min och familjens del ska en del av resan företas på skidor, så jag vill rikta en ödmjuk önskan till den av vädergudarna som sköter temperaturen och snöfallet här på Öland…
-Men kom igen nu då!!! Ge oss lite snö!!!

God fortsättning på 2014!

// Oskar

Kommentarer är avstängda.