Mitt lilla kraftverk å jag…

Jag tycker om att vara utomhus. Och att träna, att göra utflykter med ungarna och att ta vara på möjligheterna till roliga, spännande aktiviteter. Men jag måste erkänna att en gång i veckan kryper jag upp i soffan med en för tillfället lämplig dryck, slår på läslampan och försjunker i läsandet av den eminenta tidskriften NyTeknik. Jag är inte ingenjör och behöver inte hålla mig ajour med utvecklingen, så det är väl bara att erkänna… Ja, jag går igång på problemlösning och älskar att lära mig hur andra tänkt och med vilka fantastiska tekniker de löser de mest avancerade problemen.

37831_9ff3d45dd4d3cd63a26dc58319f41d0f

Med det sagt förstår ni kanske att det blev lite av en tidig julafton när bränslecellsladdaren myFC PowerTrekk landade in hos oss här på Outnorth för ett tag sedan. Så fräckt bara, att  man lyckats krympa storleken, få till kapacitet och tillförlitligheten nog att kunna släppa bränsleceller som en konsumentprodukt. Det känns lite som att vara på besök i framtiden. Att på egen hand kunna skapa elektricitet med hjälp av salt och lite vatten är coolt!

Om vi tar det från början. myFC är det Svenska företag som konstruerat och tillverkar PowerTrekk. myFC står för ”my Fuel Cell” och det är precis vad företaget nu kan erbjuda oss. PowerTrekk är i sig en kombination av tre saker; 1, en apparatur som med hjälp av en saltpuck utvinner vätgas ur vatten. 2, en bränslecell som använder vätgasen för att skapa elektricitet. 3, ett litium-jon batteri som laddas från bränslecellen eller ett USB-uttag. Allt är förpackat i en smidig enhet där delen för vätgasproduktionen kan kopplas loss.

37827_cd6da155d1d3db0f0debdec13973e314

Resultatet är ett laddningsbart batteri som du laddar upp hemma för att senare vid behov kunna ladda elektriska prylar som mobiler, kameror, mm. Fast det tar inte slut där. Behöver du sen mer laddning, ja då häller du lite vatten och stoppar en saltpuck i din PowerTrekk så laddar den glatt vidare så länge du matar den med saltpuckar. Jag hade gärna gjort en djupdykning i det tekniska här och nu…men har lovat att hålla mig till grunderna och hur PowerTrekk funkar i praktiken. Är du nyfiken kollar du med fördel direkt på http://powertrekk.com

I praktiken då? Jovars, nog funkar det alltid. När man fått hem sin PowerTrekk är det första man gör att köra två omgångar saltpuckar med den, detta väcker den fulla potentialen i bränslecell och batteri. Sen är man med i matchen. Visst blev jag lite besviken första gången jag körde den, när det visade sig att den varken pös, fräste eller vibrerade av energi. Allt som hände var att det började lysa en lampa, PowerTrekken blev lite varm och mobilen berättade att den blev laddad. Helt odramatiskt och faktiskt lite av ett antiklimax, även om jag inser det praktiska i att den inte pyser och fräser som nåt en tokig vetenskapsman skruvat ihop.

37833_019afd6a72607bc84e1595a31a908d1b

Vid senaste körningen av PowerTrekken började vi med en iPhone 5 som var laddad till 65% och ett nästan tomt batteri i PowerTrekken. I med puck och vatten, knäpp ihop och strax lyser dioden som visar att bränslecellen är aktiv. Sekunden senare berättar telefonen att den får laddning. Med tomt batteri i PowerTrekken alternerar den mellan att ladda telefonen och det egna batteriet, men efter en dryg timme var telefonen fulladdad. Ytterligare en timme senare berättade en blinkande diod att det nu var slut på vätgas och att det inbyggda batteriet var fullt till 50%.

Vem ska man då vara för att få nytta av en PowerTrekk? Tja, är du tekniknörd så skaffar du en bara för nöjet att ha en egen bränslecell, men för alla andra skulle jag säga att den är en riktigt fin liten lösning att ha med på aktiviteter där du behöver mer kraft än vad dina teknikprylar själva innehåller. Det inbyggda batteriet är på 1500 mAh och varje saltpuck ger ytterligare 1200 mAh, så med fulladdat när du lämnar civilisationen och några extrapuckar gör du dig nätoberoende för en ganska lång tid. Själv skulle jag komplettera med en flexibel solcellspanel, som kan ladda PowerTrekkens inbyggda batteri under soliga dagar. Varje saltpuck motsvarar kapaciteten hos 6 st AA-batterier, men väger bara som ett. Puckens pris är ungefär detsamma som 6 st alkaliska AA-batterier från något av de mer kända märkena.

37829_8d4ebbefde5427e0aaf55b69569dcfa0

Räkna med att vår PowerTrekk kommer att få följa med på mina och kollegornas utflykter framöver, så vi återkommer med en utförligare rapport efter mer och lite fältmässigare användande. På återseende!

// Oskar

Kommentarer är avstängda.