Muurikka Recept

En solig höstdag är ett ypperligt tillfälle att ägna sig åt lite friluftsliv och ta in naturen. De flesta av oss har kanske inte lyxen att kunna njuta av naturen på vardagarna men med lite tur har ni ett smultronställe som ni kan ta er till på lunchen. För oss på Outnorth så är ett av de smultronställena Värsnäs naturreservat som ligger endast 10 minuters bilfärd från kontoret.

Sagt och gjort, under gårdagen samlade vi ihop oss och tog oss ut till detta mycket vackra naturreservat för att avnjuta en lunch tillagad i naturen. Och vad passar då bättre än att göra matlagningen på en Muurikka (48 cm använde vi denna gång)?

För att sprida lite inspiration tänkte vi nu bjuda på två recept som, med lite förberedelse, fungerar alldeles ypperligt att laga på en Muurikka.

Karins Korvgryta

Detta är en snabblagad och enkel rätt som även går ytterst snabbt att förbereda.

Ingredienser (ca 2-3 personer)

Valfri kryddkorv ca 300 g (någon med mycket smak rekommenderas)
Ca 300 g strimlad vitkål
2 paket krossade tomater
1 paket/burk kikärtor ca 400 g
Salt
Peppar
Sirap eller socker
Turkisk youghurt

Förbered hemma

Det enda du egentligen behöver förbereda är att strimla vitkålen och skölja kikärtorna, men det kan också vara bekvämt att skiva korven i lagom stora bitar innan ni ger er ut i naturen.

Gör så här

Börja med att steka på korven i din Muurikka så att den får lite färg. Släng sedan på din strimlade vitkål och låt den steka med en stund. Sist häller ni över de krossade tomaterna och tar i kikärtorna samt kryddar med salt, peppar och lite sirap (socker går också bra men sirap rekommenderas), mängd efter personlig smak. Värm det i Muurikkan tills ni känner er nöjda, har ni bråttom går det bra att äta så fort det är varmt nog men det skadar inte att låta smakerna koka in. Serveras med Turkisk yoghurt.

Svårare än så är det inte, intages med fördel i kåsa och med en spork!

Krabbelurer

Ingen utflykt är komplett utan en efterrätt! Krabbelurer är perfekt för detta ändamål och förbereds helt och hållet hemma.

Ingredienser (ca 12 st)

1 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl möjlk

Förbered hemma

I princip så gör du allt arbete hemma, d.v.s. blanda smeten.

Blanda ihop socker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop det till en slät smet.

Klart! Nu behöver du bara ha en tät bunke/flaska att transportera smeten i, exempelvis en 1 liters Nalgene Wide Mouth!

Gör så här

Stek krabbelurerna någon minut på varje sida, servera med förslagsvis sylt och grädde, eller lönnsirap, eller precis vad du vill!

Tips för bra matlagning i naturen

Avslutningsvis kan vi tipsa om lite bra matlagningstillbehör som passar!

StekspadeSka du laga mat på en Muurikka så ska du självklart även ha deras stekspade!
Frozzypack no. 2: Den uppdaterade versionen av Frozzypack är lite större och är perfekt för att hålla maten kall vid transport.
Outdoor MealkitSjälvklart behöver man något att äta på, från Light my Fire.
Alpha Long Spoon: Ett redskap som hjälper dig att steka krabbelurer.

Så ut i naturen och njut av dessa välsmakande recept. Har ni några bra tips för matlagning utomhus? Låt eran röst bli hörd bland kommentarerna nedan!

Ett svar till “Muurikka Recept”

  1. Mia Fjellheim

    Hej alla

    Tack för Karins recept på korvgryta!

    Jag efterlyser mera tips på matrecept att laga på min Muurikka.

Kommentarer är avstängda.