Planering av prylar och utrustning – en viktig del av adventure racing

Få sporter som jag kan komma på använder sig av så mycket utrustning som man gör under en tävling i Adventure racing. Jag brukar trösta mig med att ridning är nog ändå dyrare än det jag håller på med. Men det är nog en hårfin skillnad…

Prylar Itera

På bilden ovan ser ni en del av det organiserade kaos som oftast uppstår dagen efter målgång i en långtävling av adventure racing. Det är delar av ett lags kläder och utrustning som används under en tävling. Nu ligger det på tork i solen för att sen packas ner igen i hopp om att man ska klara maxvikten vid invägningen på flygplatsen ännu en gång.

Planeringen för att få ihop all utrustning börjar långt innan avresan till tävlingen.  Det är många parametrar att ta hänsyn till innan den noga utvalda utrustningen packas ner inför en tävling.

Utrustningen skall prövas/testas, kontrolleras att de är funktionella, hållbara, prisvärda och passar in med övriga lagmedlemmars val av produkter. Ibland hittar man i laget “snillrika” lösningar gällande utrustningen. Det kan handla om att ha en lättare kanotkärra än konkurrenterna eller enklare saker som att ha sopsäckar med för att kunna ha en lätt och väldigt effektiv värmeisolering med på paddelsträckor. Ofta vill lagen hålla sina speciallösningar hemliga från sina konkurrenter fram till start. 

Listan för vilken utrustning som kommer behövas under en tävling brukar publiceras på tävlingens hemsida flera månader i förväg. Tävlingsledningen gör justeringar hela tiden allt eftersom banan blir mer och mer definitiv. Dessa utrustningslistorna brukar vara indelade i kategorier, en kategori för vad som är obligatoriskt för laget att ha med sig på hela banan, samt det som är obligatoriskt under vissa sträckor, ex paddling. Likaså finns det en annan kategori som talat om vad det är nödvändigt att varje person ska ha med, även detta indelat i gren för gren.

Totalt brukar i det landa på en lista om ca 100 prylar per person skall packas ner för att användas. Så att bara komma till start kan vara en stor prövning, då utan att ta hänsyn till mängden träningstimmar och ekonomiska faktorer. Hur som helst i den mängd av utrustning som används så hittar man de där små guldkornen, det där som jag absolut bara måste ha med mig. Och jag tänkte dela med mig lite av mina favoriter. Nu blir det reklam, men det här vill jag dela med mig av för dessa är i mina ögon oumbärliga.

Aclimas underställ, jag har tävlat i dem sommar som vinter, i sol och regn. Upplevs aldrig kalla och våta trots att de är det. Jättebra är också att de inte luktar trots att man har använt dem i flera dagar! Ullsockor, helt oumbärligt för att hålla fötterna hela. Hestras skalvantar kan värma en hel kropp på cykling. Packpåsar som håller kläderna torra i ryggsäcken, samt ett par fantastiska löparskor som är breda och stabila och  har inga snören som trasslar.

AclimaHestra skalvante A Strumpor drybag  s-lab-xt-6-softground_945672

Får jag bara med mig dessa, så klarar jag mig en bit i alla fall!

Kommentarer är avstängda.