Precis som med en Tuborg…

Stony Point, Kilimanjaro, Ambush, Sugar och NRS är namn som kan få en del av oss att glida iväg i bland minnen med ett fånigt leende på läpparna. Så tror jag i alla fall att det är, för jag vägrar att tro mig vara ensam om att minnas dessa sköna cyklar. Fast din rad kanske ser annorlunda ut, eller inte är lika lång, eller mycket längre?

Photo 2013-04-21 14 32 44

Det är lika bra vi tar det direkt, jag gillar att cykla i skogen. Raden av namn här ovan är de mountainbikes som har gett mig god träning och många underhållande stunder genom åren. Med anledning av att jag gillar att cykla så är jag väldigt glad över den utveckling vi ser idag, med allt fler cyklister som tränar, tävlar och trivs på sina mountainbikes.

Hemma hos mig på Öland rör det sig faktiskt ganska många cyklar ute på stigarna, åtminstone på sommaren. Särskilt veckorna innan Cykelvasan, då är det många som passar på att toppa formen lite. Fast efter det blir det liksom lite tomt här. Det är tråkigt, för jag vet ju hur många fina cyklar det finns som står i garagen och inte vill annat än att få komma ut och skita ner sig lite.

Det vore kul om fler valde att cykla lite mer, oavsett vilken tid på året det är. Det går nämligen väldigt bra, bara man anpassar sig lite efter temperatur, tid och väder.

Några av mina favoriter är den riktigt leriga vårrundan då man får kämpa för varje meter på de blöta stigarna. Det blir ju jättebra träning. Sedan kommer stigarna att torka upp, det grönskar och på sina ställen är det så fullt av blommor att man bara måste få upp en bild av det sköna på nåt forum.

Photo 2013-08-10 14 44 09

Sommaren är som gjord för långa turer, gärna med utflykter till nya platser och stigar man hört talas om.

På den tidiga hösten börjar färgerna skifta och naturen blir så fantastiskt vacker. Fast då är det också dags för mörkerturerna. Det finns inte mycket som slår känslan av fart du får när du flyger fram på stigarna med ordentlig belysning på hjälmen. Som att cykla i sin egna tunnel av ljus, och det känns som du kör mycket fortare än om det hade varit på dagen. Appropå fart, har du tur hinner du cykla på frusna stigar innan snön kommer. Då går det fort på riktigt och alla de tidigare mjuka knölarna på och runt stigarna har blivit hårda och inbjuder till hopp och bus.

IMG_1391_korr

När sedan snön väl kommer blir det så klart lite svårare att cykla, åtminstone här på Öland. Har du däremot turen att bo på ett ställe med skoterleder i närheten, finns det ingen ursäkt för att inte sänka däckstrycket och ge sig ut.

Photo 2013-04-13 14 45 20

Vi andra får hoppas på dagsmeja och att det ska bli en fin skare. Att cykla på skare som bär är nämligen en både udda och helt underbart rolig cykling. Du tar dig fram överallt, behöver inte bry dig om att följa stigarna och kan skutta fram över vallar och diken. Må vara att du kan komma att gå igenom skaren nån gång, men det är bara lite skön spänning som kryddar upplevelsen ytterligare.

IMAG0291

Visst kan det vara kyligt att cykla när det inte är full sommarvärme, men det är ju bara att se till att du har rätt kläder på dig. Några tjockare handskar, jacka och byxor i vindtätt material, en Buff under hjälmen och ett par överdrag till cykelskorna så är du i hamn. Vill du testa mörkercyklingen så går det förvisso åt lite ljus i form av bra lampor. Personligen gillar jag min pannlampa, men det finns ljusstarka lampor att fästa på cykeln också. Är du osäker på hur kallt det blir? Håll dig då hemmakring, så är det ju bara att sticka hem om det skulle bli för kyligt.

IMG_0489

Och du, glöm inte bort att din familj eller vänner säkert är sugna på att cykla med dig. Tänk inte bara träning, utan cykla för att det är kul och få träningen på köpet. Så, när tycker jag det är bäst att cykla? Jo, jag säger som i den gamla Tuborgreklamen. -Hver gang!

// Oskar

Ett svar till “Precis som med en Tuborg…”

  1. Staffan

    Min Cycle Pro Stony Point lever och mår väl trots att det var 17 år sedan den kom i min ägo. Visst, den används ganska sparsamt och knappt alls i skogen men ändå, bra kvalité på grejerna verkar det vara!

Kommentarer är avstängda.