Racerapport Xterra Cypern

Podium Xterra Cypern – 3e placering Cecilia Jessen

 

3 veckor efter Xterra Malta bar det iväg till Cypern och andra deltävlingen i Europaserien Xterra – terrängtriathlon. Första racet var för mig en lungöppnare och ringrostigheten med att tävla i triathlon hade putsats av. Känslan inför Cypern var riktigt god, jag kände mig jättemotiverad till att tävla och stark i både cykling och simning. Jag landade in i Pafos några dagar före start. Stället var helt underbart vackert! Bodde vid Coral Bay med kristallklart turkost vatten, olympisk utomhuspool, grönska och blommor, solsken, stigar och cykelvägar runt hörnet.

Jag reste dit själv men det är svårt att känna sig ensam inom Xterra-familjen. Athleterna upplever jag är väldigt ödmjuka och vänliga. Vi vet att den största motståndaren kommer att vara den tuffa banan och en själv, det finns inte utrymme för tjuvspel utan det är den starkaste för dagen som kommer att vinna.

Jag umgick med några från Tyskland, Storbrittanien och Frankrike de första dagarna och vi testkörde alla delar av banan. Vi höll alla med om att cykelbanan var brutal! Den var bitvis extremt teknisk, slirig i sand utmed kusten och innehöll en stigning på ca 450 höjdmeter. Det fanns stor risk för punka på vassa stenar och på grund av så kallade ”dödsstjärnor” – taggiga buskar här och var. Slanglösa däck var en god förutsättning för att klara sig utan haveri. Jag kände ändå att banans utmaningar var roliga och att jag fick en bra känsla för vägval.

Fin start på cyklingen utefter vattnet, därefter sväng vänster upp i bergen.

 

Jag fick tillslut även sällskap av ett annat svenskt damproffs, Marika Wagner. Vi känner varandra sedan tidigare när vi båda tävlade flitigt i Svenska Cupen triathlon och så har vi setts en del på alla möjliga knasiga platser i världen inom Adventure Racing. Det var jättekul att ladda inför start tillsammans!

 

TÄVLINGSDAGEN

Simning/Löpning:

Vi vaknade upp till stormvindar och höga vågor. Tyvärr fick simningen ställas in då inte ens säkerhetsbåtarna kunde ta sig ut i vattnet. Simningen ersattes med löpning 5km.

Starten gick och jag hängde med bra. Hittade ett stabilt tempo utan att bränna på för hårt. Fokus snabba fötter på de tekniska partierna.

Del av löparbanan.

 

Cykling 40km:

Jag växlade ut som 3a tätt följd av 4e dam. Jag gjorde ett litet ryck fram till första stig för att undvika att hon tog rygg. Sedan tittade jag aldrig bakåt, fokus framåt och att köra så snabbt jag kunde där det var möjligt att gasa. Min taktik var framförallt att dricka och få i mig salter ordentligt. Efter ca 3mil kommer jag ikapp dam nr 2, Riu. Hon har fått punktering. Jag tror hon fixar det ganska snabbt och i den långa stigningen så kör hon i full gas förbi, tätt så att vi snuddar armbågarna fastän grusvägen är bred. Jag fattar taktiken och försöker se om jag orkar gå med. Tyvärr har jag inte samma krafter och måste släppa.

Foto: @acmfoto Cykling vid Lara Beach, Akamas nationalpark.

 

Löpning 10km:

Jag växlar ut som 3a. Jag känner mig stark i benen trots över 2h hårdkörning på cyklingen. Jag får lite extra energi när jag springer ikapp och förbi några herrar som tidigare cyklat om mig. Utrymmet bakåt till övriga damer är lungt och framåt är svårt att göra något åt. Jag krigar ändå på för man vet aldrig vad som kan hända och jag vill pressa mig själv.

Korsar mållinjen som 3a!!

Foto: @acmfoto

 

Foto: @acmfoto

Jag tar med mig härliga minnen från Cypern och tränar vidare mot nästa race. Fortfarande lever jag till största del på grundträningen, det ska bli spännande att se vad lite mer fart och tävlingsspecifik träning kan ge för resultat framöver. Jag kommer även spendera mer tid hemma i Örebro och på jobbet som officer. Det är tack vare min arbetsgivare och mina sponsorer som det är möjligt att resa och tävla på detta vis – det tackar jag stort för!

/Cecilia

Sammanställning Xterra Europaserien
Kommentarer är avstängda.