Raw Chokladsås på fyra sätt!

Nu blir dagarna allt längre och ååh vad jag längtar efter solens värme, när man kan sitta i solen och bara tänka på – absolut ingenting. Eller en lång vandring där det enda som finns i tanken är vart man ska sätta sitt nästa fotsteg eller fåglarnas kvitter, ingenting annat. Det är en form för meditation och varför ska man meditera över huvudtaget? Vi tar ett recept först…

Chokladsås kan man ha till det mesta och det finns faktiskt energirika varianter som är riktigt välgörande för hälsan. Här ska du få några som är helt utan socker, mjölk och grädde. Varje recept blir till ca. 4-5 dl.

Raw chokladsås kan du ha till mycket. Min dotter brukar göra den lite tjockare och dippa frukt i den. Godare än smält choklad. Här är chokladsåsen serverad på en härlig Bananasplit..

Raw Chokladsås bas
1 dl Cashewnötter eller Sötmandel
8-10 Dadlar (beroende på hur söt du vill ha)
2-4 msk Orostad kakao
ca. 2-3 dl vatten
Ev. lite vaniljpulver

Raw Chokladsås lyx
1 dl Cashewnötter eller Sötmandel
8-10 Dadlar (beroende på hur söt du vill ha)
2-4 msk Orostad kakao
ca. 2-3 dl vatten
1/2 Avocado
Ev. lite vaniljpulver

Raw Chokladsås Coconut
1 dl Cashewnötter eller Sötmandel
8-10 Dadlar (beroende på hur söt du vill ha)
2-4 msk Orostad kakao
ca. 2-3 dl vatten
2-3 msk kallpressad kokosolja
Ev. lite vaniljpulver

Raw Chokladsås goes Bananas
1 Banan
8-10 Dadlar (beroende på hur söt du vill ha)
2-4 msk Orostad kakao
ca. 2-3 dl vatten
Ev. lite vaniljpulver

Använder du torkade dadlar så blir det bäst om du blötlägger dem några timmar innan, helst över natten. Annars kan du använda sorten Medjool eller liknande som inte behöver blötläggas. Sen är det bara att mixa allt till en slät sås i en mixer eller med mixerstav.
Recepten med nötter blir bäst om du antingen mal nötterna till mjöl (i en kaffekvarn eller liknande) eller om du blötlägger dem innan. Cashewnötter ska blötläggas max. 30 minuter. Mandeln ska gärna blötläggas minst 1 timma, gärna över natten. I receptet med kokosolja ska kokosoljan smältas i vattenbad och mixas i allra sist, annars kan den lägga sig ”utanpå” och det blir inte så bra..
Självklart kan du ha nötter även i bananreceptet och avocado och kokosolja i de andra recepten. Jag vill bara visa hur enkelt man kan göra en chokladsås som dessutom är bra för hälsan. Vill du göra chokladmjölk istället så använder du bara mer vatten (eller nötmjölk) och kanske lite fler dadlar och kakao. Du bestämmer :)

Tillbaka till meditationen… Man behöver inte sitta i lotusställning med tumme och pekfinger ihop upp mot skyn när man mediterar. Du kan precis lika gärna gå, ligga, stå eller springa. Mindfulness ska vara en av de mest effektiva meditationsteknikerna, när du till exempel springer och fokuserar på fotstegen, eller på andningen – du fokuserar på nuet.. Testa ett par barfotaskor och känn in hur det verkligen känns i kroppen. Känn in varenda fotsteg och fokusera på det och ingenting annat. Det är träning för både kroppen och knoppen det.

Det finns diverse hjälpmedel för dig som vill meditera men det enda jag använder är min yogamatta och en filt. Oftast sitter jag med benen i kors med ryggen mot en vägg och då brukar jag använda yogamattan som stöd, dels mot väggen och så viker jag ihop den lite under svanskotan så jag sitter med rak rygg mot väggen. Vill du sitta lite bekvämare och är ute på tur så rekommenderar jag något i stil med Trekker Chair som ger dig en skön sittställning med ryggstöd men vik då ihop liggunderlaget så svanskotan kommer upp lite. Bra om man vill sitta länge. Ibland lyssnar jag på en guidad meditation, ibland på musik, ibland upprepar jag ett mantra och ibland sitter jag bara i total tystnad. Sitter jag ute brukar jag bara lyssna på vinden, havet och fåglarna, det brukar vara de absolut bästa stunderna.

Är du nybörjare så råder jag dig att inte vara för ambitiös och förvänta dig att du ska kunna meditera en timma. Sätt dig fem minuter och försök utestänga allt. Tänk på ingenting och alla de tankar som kommer kan du lägga på små moln och bara iaktta dem när de svävar förbi. Gör så med varje tanke som kommer. Detta är ju en träningsform för hjärnan och så småningom kommer du att kunna sitta allt längre utan att några tankar dyker upp. Du kan också fokusera på varje andetag och försöka hålla din uppmärksamhet på dem.

Meditation handlar om att vara i nuet och om att bara betrakta sina tankar, visualisera eller helt enkelt utestänga dem helt. Det finns forskning som visar att de som mediterar så lite som 10 minuter om dagen är nöjdare med livet, har lättare för att hantera problemlösning och har lättare att hantera orättvisor som drabbar dem. Även immunförsvaret ökar vid regelbunden meditation. Man blir helt enkelt gladare, friskare och lugnare!

 

Kommentarer är avstängda.