Raw Food Chokladrutor till vinterturen

Gitte heter jag, en glad danska som sitter och pratar just danska med våra kunder i den delen på vår planet. Jag är inte fullt lika lyrisk över ett svettigt träningspass som de flesta av mina kollegor är men man måste ha lite mångfald också, så jag får vara med ändå :) Min form för kroppslig och mental hälsa sträcker sig till yoga, meditation, vandring och Raw Food. Alla delar ligger mig lika varmt om hjärtat och jag är helt övertygad om att den psykiska hälsan är viktigare än den fysiska …

Jag fastnade för livsstilen Raw Food sommaren 2011 och har sedan dess i stort sett levt på denna kost.  Det roliga med Raw food är att folk tror att man bara sitter och knaprar på typ morötter och lite gurka. INGENTING KAN VARA MER FEL!! Visst knaprar jag på en och annan morot men bara fantasin sätter stopp för vilka kulinariska höjder man kan uppnå med denna fantastiska kost.

För dig som inte känner till vad Raw Food är så kan man kort och gott säga att det är RÅ MAT, dvs. mat som är så färsk och naturlig som överhuvudtaget möjligt. En bra tumregel brukar vara att ingenting ska ha uppvärmts till mer än omkring 42 grader. Alltså: Inget mjöl, inget socker, inget smör, inga tillsatser etc… De flesta RawFoodister är veganer eftersom man helt enkelt har valt bort denna del av föda. Visst skulle man kunna äta en råbiff i så fall men kon är ju inte speciellt levande när den intas då och faller i så fall (enligt mig) inte in under denna kost även om det nog finns de som tycker det.

Nu låter det som om allt är förbjudet men så är det inte, inget är förbjudet – man väljer helt enkelt bara bort det som inte är bra för kroppen. När du börjar lära dig laga Raw Food får du lägga allt du hittills lärt dig om matlagning åt sidan. Nu gör man såsen och köttbullen på ett helt annat sätt!

För att mjukstarta mitt första inlägg ska jag ge Er ett recept på suuuuperdupergoda chokladrutor som du kan ta med dig ut på vinterturen, varför inte till en kopp Grovers Cup  som visserligen inte är speciellt Raw men både rättvisemärkt och ekologiskt – och lite laster får man väl ha….

Jag gjorde dem hemma igår och hade med mig till jobbet idag. De tog slut direkt och som Kajsa sa: Va!? Det här är väl inte Raw Food?? Jooo för tänk att det är det :)

Raw food Chokladrutor
Bottenlager
2 dl Cashewnötter
2 dl Kokosflingor
17 blötlagda Dadlar
2 dl orostad rå Kakao
En nypa salt

Topplager
100 gram kallpressat Kakaosmör
3 msk kallpressad Kokosolja
2 msk Agavesirap
4 msk orostad rå Kakao
0,5 tsk Vaniljpulver (pulveriserad vaniljstång)
En stor nypa salt

Mal cashewnötterna, lägg dem i matberedare med resten av ingredienserna till bottenlagret men mixa gärna allt det torra innan du tillsätter dadlarna. Mixa till en kletig smet. Tryck ut smeten i en form (ca.15×20 cm) som du klätt med plastfolie. Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad. Blanda i resten av ingredienserna till topplagret och häll det över bottenlagret. Ställ undan i kyl och låt det stelna. Ta ut kakan ur formen och skär små rutor och HUGG IN!! Utgår ifrån att ni fattar att jag endast använder ekologiska ingredienser ;)

Det är KÄRLEK det!

Vill du ha fler recept på Raw Food så hittar du det på min blogg GittesGreenLiving.

Kommentarer är avstängda.