Raw Protein och Kolhydratmüsli

När vi kom till jobbet en dag förra veckan var nätet nere och då blir man verkligen helt handlingsförlamad! Vad gjorde man förr när man inte var uppkopplad jämt? När skrivborden var städade och bildskärmarna avdammade tog vi ett snabbt yogapass och tanken föddes på en daglig kort yogastund på jobbet, tror att alla företag skulle tjäna på att avsätta en liten stund till fysisk aktivitet. Jätteskönt att bara stretcha ut musklerna lite och pumpa in lite nytt blod! Sen kom uppkopplingen igång igen och alla försvann till sina sysslor..

Från Yoga till Raw Food.. allt hänger ju ihop och en bra start på dagen är en förutsättning för att resten av dagen ska fortsätta i samma anda. En snabb frukost som täcker behovet av både kolhydrater och proteiner om du ska ut på ett träningspass innan jobbet är denna krispiga müsli. Jag är en gottegris och gillar söta saker, jag gillar müsli med lite ”chrunchighet”, allt detta får du i denna så gör en storsats när du ändå håller på!

Raw Food Protein & Kolhydratmüsli med färsk frukt och mandelmjölk

Raw Protein och Kolhydratmüsli
5 dl torkat Bovete
6 dl torkade Dadlar
3 dl Kokosflingor
3 dl blandade nötter och frön (ex. sesamfrön, solrosfrön, linfrön, pumpafrön, hasselnötter, sötmandel, cashewnötter etc..)
0,5 dl Kokosolja
1 tsk Vaniljpulver eller 1 vaniljstång (frivilligt)
2 dl osvavlade Russin (eller annan torkad frukt)

Blötlägg bovete och dadlar var för sig över natten. Skölj noga bort slemmet som bildats på bovetet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke med bovetet. Mixa dadlarna till en slät sirap med lite av dadelvattnet och vaniljpulvret/stången. Smält kokosoljan och mixa ner den i dadelsirapen. Rör ner sirapen i de torra ingredienserna och blanda allt noga. Bred ut allt på en bakplåtsklädd plåt och torka i torkugn eller vanlig ugn på max 50 grader ( varmluftsugn eller vanlig men öppna då luckan då och då så fukten kommer ut). Smula sönder müslin allt eftersom den börjar torka till ”ätbara” klumpar. När müslin är helt torr har bovetet förvandlats till knapriga goda kulor som hålls ihop av söt dadelsirap och en massa annat gott. Tillsätt inte russinen innan torkningen eftersom de då blir alldeles för torra och hårda. Blanda i dem strax innan du häller upp müslin på burk.

Bovete är en ört och är alltså helt glutenfri. Bovete innehåller tillräckligt protein för att som enda proteinkälla kunna täcka kroppens proteinbehov helt. Eftersom de här inte hettas upp, har de en proteinpoäng på hela 100% och fyller det essentiella behovet av aminosyra med 119%! Bovetet innehåller dessutom gott om järn, kalium, magnesium, vitamin B6 samt en mängd annat. Blötläggningsprocessen och sköljningen är viktig eftersom slemmet som bildas kan framkalla allergiska reaktioner och måste sköljas bort, och torkas det igen efter blötläggningen kan du mala det till mjöl och användas vid t.ex. paneringar, i brödbak mm. Blötläggningen ”väcker” dessutom fröet och ökar näringsinnehåller avsevärt. Detta kan du tänka på med alla fröer och nötter, ”väck” dem gärna innan. Smaken på bovetet är ungefär som torkat hö som är lätt att kamouflera. Jag har bl.a. gjort Raw Food chokladglass på bovete som blev jättegod :)

Jag äter min müsli med färsk frukt/bär och lite mandelmjölk/havremjölk. En bra start på dagen helt enkelt!

Kommentarer är avstängda.