Retro, lätt och helt rätt

Att dagligen jobba med de senaste outdoor- och träningsprylarna som finns kan ibland vara både himmel och helvete. Tänk dig att dagligen se spännande produkter passera in på lagret, mellanlanda för att sedan i rasande fart försvinna ut till förväntansfulla kunder. Tyvärr är det alltför sällan vi hinner testa allt spännande, även om vi försöker hinna med det så gott vi kan.

Andra gånger klaffar allt. Till exempel när vår leverantör av Karhuskor tidigt i vintras tittade förbi med ett par gröna sköna Flow Trail. På frågan om det fanns nån som har 42 i skor var jag snabbast att svara, vilket resulterat i att jag fått tillfälle att testa dessa skor under några månader.

Personligen tycker jag att vi borde testa alla produkter på mig. När jag skulle göra lumpen fick jag nämligen höra att jag var en ”medelman” med mina 175 cm och 75 kg. Det var i och för sig några år sedan nu, men jag ställer gärna upp som försökskanin när det gäller våra spännande produkter. De senaste åren har jag nästan uteslutande sprungit i skor från Asics, ett par av deras trailskor och ett par Kayano för hårda underlag har, som det känns, alltid stått i skohyllan. Mängdmässigt ligger jag som regel på 2-3 mil i veckan, ibland mer och ibland mindre.

Alla som är intresserade av löpning har säkert uppmärksammat den hype som har varit runt barfotaskor, eller skor med mindre dämpning, lägre sula och mindre drop (nivåskillnad mellan häl/tå). Så, självklart har även jag varit nyfiken på dessa och hur de kan tillföra något i min träning. Karhu Flow Trail är inga utpräglade barfotaskor, men med ett drop på 8 mm och tunna sulor är det ändå en stor skillnad mot mina andra skor. Den andra stora skillnaden är vikten, 255 gram är inte mycket på fötterna jämfört med ett par fulldämpade trailskor med Gore-Tex…

Det var med spänning och ett inte oansenligt mått av förväntan jag gav mig ut på första rundan med Flow Trail. De första noteringar jag gjorde efter den rundan var att de var lätta att springa i och lätta att gilla. Jag uppskattar hur de sitter riktigt bra på foten, och misstänker att det är kombinationen av låg vikt och god passform som spelar in här. Med mindre drop i skorna fann jag också att mitt steg blev på något sätt förskjutet bakåt, på ett positivt sätt. Jag landar mer på framfoten i dessa skor än mina andra, och på något sätt känns det naturligt att trycka på mer bakåt i steget för att få samma steglängd som jag annars har. Vanligtvis springer jag med formgjutna sulor då jag pronerar en aning, men tack vare att jag landar mer mitt på, eller fram på foten har jag inte känt något behov av dessa i Flow Trail. Under de månader jag testat skorna har jag ibland sprungit enbart på dessa hela veckan, och ibland alternerat mellan dom och mina egna.

Designen på skorna är, ja ganska försiktig kan man väl säga. Fast jag gillar det, möjligtvis tycker jag att man kunde ha kört på lite retrodesign från de stilmässigt sköna skorna Karhu hade när jag var liten på 80-talet.

Sulorna har ett mönster med t-formade dubbar som ger ett riktigt vasst grepp på de flesta underlag jag utsatt dem för. Mönstret är glest nog för att inte bli igenpackat av snö eller lera, tumme upp för det som lilltjejen brukar säga. En liten varning är dock att detta är en utpräglad trailsko, och springer du på asfalt med den kommer du att slita hårt på dubbarna i mönstret. Vet du med dig att dina rundor ofta innehåller hårt underlag skulle jag rekommendera dig att välja den lite mer slätmönstrade Flow Trainer. Då får du också en ännu lägre vikt på bara 240 gram. Båda skorna finns självklart också med damläst, som blir ännu lättare.

Mitt slutomdöme, efter ca 20 mils löpning i skorna är detsamma som mitt första intryck. Lätta att springa i och lätta att gilla. Och du, nu har du möjlighet att testa skorna på precis samma sätt som jag! Karhu erbjuder dig nämligen 60 dagars bytesrätt på skorna, oavsett hur mycket du testat dem. Lite kaxigt kanske du tycker, man jag är säker på att de tror att du kommer gilla skorna precis lika mycket som jag.

// Oskar

Kommentarer är avstängda.