Robin Trygg är hemma på svensk mark igen

Äventyraren Robin Trygg blev för några år sedan Sveriges yngste på Everest. Förra året var Robin i Himalaya för att försöka sig på Cho Oyu, världens sjätte högsta berg, och för att åter igen stå på Everests topp då en jordbävning slog till med förödande kraft mot Nepal. Den kostade nästan 9000 människor livet och påverkade livet för så många fler, även Robin. I år var han nere för att återuppta förra årets avbrutna expedition.

”Nu är det över ett år sedan den fruktansvärda jordbävningen i Nepal som tog livet på nästan 9000 människor. En jordbävning som påverkade livet för så många människor, även mig.

Under de dryga 15 sekunder som den första stora jordbävningen skedde befann sig jag och min vän Chhiring vid lägret ABC på Cho Oyu, världens sjätte högsta berg. Vi drack the i vårt tält när marken plötsligt började skaka och livrädda tog vi tag i varandra och sprang ut. Sekunder senare rann stora laviner ner längst med bergssidorna omkring oss och vi hade änglavakt som inte blev träffade. Kort därefter nåddes vi av rapporter om stora olyckor på både Everest sydsida och nere i Kathmandu. Många av de Sherpas jag hade i min närhet förlorade på några få sekunder allt.

Dygnen efter den stora jordbävningen skedde flera efterskalv. Jag och Chhiring turades om att sova under nätterna för att kunna väcka varandra när marken började skaka så att vi skulle hinna ut innan en eventuell lavin svepte bort oss. Jag var livrädd och ibland slog tanken mig att jag kanske aldrig skulle komma hem igen. Men det gjorde jag.

I Kathmandu tog jag och Chhiring emot en stor sändning med förnödenheter från Haglöfs. Vi sorterade upp kläder, sovsäckar, skor och annat för att sedan ge oss ut i de allt större tältlägren som fanns för de människor som förlorat precis allt de ägde och hade. Det jag fick se under de dagar jag mötte människorna där kommer jag aldrig att glömma. Människor i chock, barn utan föräldrar, Nepaleser som på 15sekunder förlorat sina anhöriga och fått sina hus och ägodelar förstörda. Vissa av dem ägde inte ens det liggunderlag de nu sov på. Jag har aldrig känt mig så hjälplös som då och jag kände mig som världens största svikare när jag väl lämnade dem och åkte hem till Sverige igen.

Hemma i Sverige fick jag mycket hjälp av nära och kära. Jag hade svårt att sova, drömde mardrömmar och upplevde titt som tätt att marken under mig skakade. Men på ett sätt var jag också fruktansvärt tacksam för att jag levde, något som jag länge bara tagit för givet.

Ingenting varar för evigt här i livet. Alla människor omkring mig som jag älskar kommer inte alltid att finnas där och vardagen jag har kommer inte alltid att se ut och vara som den är nu. Man lever verkligen på lånad tid och när man inser det förstår man också vikten av att leva i nuet och göra det bästa man kan av varje dag. Vare sig det handlar om att klättra höga berg eller förverkliga sina drömmar på andra sätt.

Men att våga tro på sina drömmar och göra sitt allra bästa för att nå dem är jäkligt läskigt. Ibland faller man stenhårt, så hårt att man tror att det aldrig kommer gå att resa sig igen. Men det går, tro mig, jag har rasat många gånger. Och att då resa sig och försöka igen, det är för mig att vara modig.

Att våga leva, att skratta, att gråta, att uppleva, att lära sig.

Därför valde jag att åka tillbaka i år.

Den 7 Maj kl 15.10 (kinesisk tid)  stod jag på toppen av världens sjätte högsta berg Cho Oyu. 13 dagar senare, den 20 Maj kl 08.38 (kinesisk tid) stod jag för andra gången på toppen av Mt Everest. Expeditionen var stundtals dramatisk och jag höll på att förlora fyra fingrar på min vänstra hand och hann även med att ramla ner i en spricka när vi satte upp fasta rep på Cho Oyu.

DSC09264

Men tillslut lyckade jag bli först i Sverige med att ha klättrat de här bergen efter varandra, samt att nu ha klättrat Everest från både norrsidan samt sydsidan.

Ändå är jag mest stolt över min och mina partners insats i Nepal förra året.

Nu väntar en hel del föreläsningar runt om i Sverige.

Hoppas att vi ses!

//Robin Trygg”

Kommentarer är avstängda.