Skeleton Coast på Fair Enough

Johan Ivarsson kommer till Bodafors och berättar om sin expedition till och längs med Skeleton Coast i Namibia.

Uttalanden som ”Skeleton Coast, en av de mest ogästvänliga, outforskade och samtidigt vackraste platser som finns” och ”The land God made in Anger” gör kanske att alla inte är superlockade av att dra dit på semester…

Men för Johan som annars gjort expeditioner i Sibirien med 50 graders kyla lockade det. Räkna med att föredraget innehåller en och annan intressant parallel med den Sibirienexpedition han gjorde för några år sedan.

Så här beskriver Johan själv expeditionen innan start

Det finns två huvudsyften med expeditionen. Det ena är att göra en resa som aldrig tidigare har kunnat genomföras utan support utifrån. Det betyder att vi kommer att bära med oss all utrustning och mat som vi kommer att behöva under färden. En uppgift som gör att vi tvingas bära ca 35 kg per person.

Andra delen av huvudsyftet är vad som egentligen gör färden möjlig att genomföra. Vi ska visa att det med modern teknik är möjligt att med överleva i sådana här extrema miljöer genom att omvandla salt havsvatten till dricksvatten. Vi kommer att ha med oss speciella pumpanordningar som med handkraft och speciella filter gör detta möjligt. Förutom att det är en fantastisk lösning som kan förse oss med livsviktigt vatten, så är det en väldigt tidsödande process som tar ca fyra timmar att genomföra. Efter varje dags 8-10 timmars uttröttande ökenvandring kommer det att sätta extra press då vi måste se till att vi har tillräckligt med vatten för middag, frukost och morgondagens vandring.

Skelettkusten med sin extrema ökenmiljö har en rad egenskaper som kommer att ställa till svårigheter under färden. Området ligger väldigt ödsligt och är svåråtkomligt om någonting skulle hända. En öken innebär alltid svårigheter som uttorkning, hetta och sand. Samt att vi även kommer att stöta på vilda djur som ökenelefanter, lejon, sötvattenskrokodiler och sälar.

Läs mer om Johan på www.johanivarsson.com

Kommentarer är avstängda.