Skogstur – föreningen för funktionshindrade som vill komma ut i naturen

Friluftslivet är för alla, men alla har det inte lika enkelt att ta sig ut i naturen. Skogstur är en ideell förening för funktionshindrade som vill komma ut i naturen. Bakom föreningen står bland annat Anders Andrae, som är Årets näräventyrare 2013 och en av Urbergs ambassadörer. Det här är hans berättelse:

”Föreningen Skogstur

Att ha ett funktionshinder är för många just vad det låter som, ett hinder, men behöver det verkligen vara så? Jag hade under några år kämpat med min mage som bråkade en hel del. Jag åkte in hösten 2007 med svåra magsmärtor vilket ledde till att jag till slut låg på operationsbordet, på grund av slarv så blev det ett antal operationer till.

tornberget

Till slut kom jag till en punkt då jag var tvungen att välja, fortsätta deppa, eller försöka göra så bra som möjligt av det jag hade och bygga upp mitt liv från det, jag valde det sistnämnda. Jag satte upp några mål som jag skulle klara av kommande år och ett av dem var att med rullstol ta mig upp för Städjan som ligger i närheten av Idre. Jag tränade som en tok för att klara av det, men efter att ha krupit i över två timmar över kärr, branta backar, stenar och rötter vid foten av berget, kom jag till en punkt då jag blev tvungen att inse att det inte var ingen ide att fortsätta.

Jag kom inte upp på Städjans topp, men jag lärde mig mycket om mig själv, att jag klarar av mycket mer än vad jag trodde, mitt största handikapp satt inte i benet utan bristen på tron på mig själv.

Tack vare den insikten och vetskapen om mig själv så har jag hunnit med en hel del under åren. Jag har upptäckt att, trots att jag sitter i rullstol, är det fullt möjligt att ta sig ut i naturen och uppleva allt det fina som finns, det sitter inte i benen som jag trodde, utan i huvudet.

Spång

Det var något som jag ville ge till andra i min situation, så därför startade jag, tillsammans med några av mina vänner, föreningen Skogstur. Vår uppgift är att få ut människor med olika funktionshinder ut i naturen och upptäcka samma saker som jag, att man oftast klarar av mer än vad man tror.

Vi anordnar promenader varje månad någonstans i Stockholms naturområden. Några gånger har vi även heldagar där deltagarna får pröva på olika saker, grundtanken är att man ska kliva ur sin komfortzon, samtidigt som man träffar andra i liknande situationer. Att se människor bita ihop och, trots sin rädsla, göra saker som de inte trodde var möjligt, större än så kan det inte bli. Här är lite bilder från min och föreningens utflykter. Vi finns både på Facebook och på nätet i form av en hemsida, www.skogstur.info

Välkommen!”

Kommentarer är avstängda.