Snart dags för cykeläventyr

De senaste dagarna har det känts som att våren är i antågande. Solen värmer äntligen sådär skönt mitt på dagen och man vill ju bara vara ute. Nätterna är dock fortfarande rejält kalla på småländska höglandet och temperaturer ner mot 10 minusgrader är inte ovanligt. Jag börjar dock längta efter cykeläventyr, både korta och långa sådana. Jag ska försöka göra många fler mindre och kortare cykeläventyr det här året. Jag tänker mig att efter jobbet bara cykla en timme eller två till ett vindskydd eller en fin plats där man kan hänga upp hängmattan, tända en brasa, grilla ett par korvar, sova ute, vakna i gryningen och cykla tillbaka till jobbet skulle kunna vara ett alldeles underbart vardagsäventyr.

Eller varför inte göra en något längre tur över ett par dagar med god mat och dryck. Jag är helt övertygad om att bikepacking kommer att ta lite andelar från backpacking. Det är ju så skönt att slippa bära med sig all packning på ryggen och istället kunna använda cykeln som packåsna. Dessutom så kommer man ju så mycket längre sträcka med cykel jämfört med att gå till fots.

Självklart kan detta bli en materialsport. Det finns lösningar där man fäster packväskor på en cykel utan att det finns pakethållare. Jag körde med en sådan lösning när jag korsade Europa förra sommaren med lätta väskor avsedda för ganska lätt packning. Jämför man med vandring så skulle detta kunna vare de som går med lätt packning från stuga till stuga eller fjällöparen som förflyttar sig snabbt och lätt långa sträckor.

IMG_2619

IMG_3705

Annars finns det ju packväskor att fästa på pakethållare så att man kan få med sig tillräckligt med prylar för att vara ute riktigt länge. Detta blir ju mer likt den traditionella vandraren med tung packning och grova vandringskängor.

För kortare turer så funkar det så klart med en hederlig cykelkorg och kanske en liten väska på pakethållaren. Fantasin får sätta gränserna och här kanske viktoptimering inte blir sådär otroligt viktigt. Det viktigaste är ju ändå att man kommer ut.

Jag har skaffat mig lite kartor för äventyr både på nära håll och lite längre bort. Cykelkartan är en helt fantastisk karta. Den finns i 30 blad och innehåller mängder av bra information om cykelleder, vandringsleder, vindskydd m.m. Jag har börjat drömma om både dagsturer och veckoslutsäventyr med kartorna som inspiration. Det är ändå något visst med att sitta och titta på en papperskarta jämfört med en digital karta på datorskärmen. Överblicken blir så mycket bättre på en riktig karta. Cykelkartan är tryckt på vattentåligt papper och är i skala 1:90000. Jag hoppas bl.a. hinna med att cykla hela höglandsleden med MTB. Det är en vandringsled på knappa 40 mil som skulle vara riktigt kul att utforska under ett par dagar med packväskor på cykeln.

IMG_4175

IMG_4176

Jag har även inhandlat en karta över Irland som kommer att få tjänstgöra som en del av planeringsverktygen inför sommarens stora äventyr. Jag ska cykla en tävling på Irland som är ca. 250 mil lång. Tävlingen startar i Dublin, sträcker sig via Londonderry upp till världens längsta turistväg som följer kust, The Transatlantic Way. Därefter skall vi cykla längs atlantkusten hela vägen ner till Cork på södra Irland. Förhoppningsvis blir detta 7-8 helt fantastiska cykeldagar i storslagen natur.

IMG_4174

Plocka fram kartan, eller om du hellre vill surfa in på lämplig karttjänst, packa cykelkorgen och ta med cykeln på äventyr i vår eller under sommaren.

//Daniel, Outnorth Adventure Team

Kommentarer är avstängda.