Vintertältning - lite snö gör det genast ljusare

Svalare och mörkare – bo & sova

Vintertältning - lite snö gör det genast ljusare
Vintertältning – lite snö gör det genast ljusare

Nu är det faktiskt ganska mörkt ute, men så värst svalt är det inte. Här i södra sverige kan man fortfarande ha med sig sommarsovsäcken ut och det är klart badbart i både hav och sjöar även om det inte blir några direkt längre simturer :) Det blir mörkare i ett par veckor till sen är det dags för vändning och det blir full fart mot ljusare tider. Fast kyligare lär det bli.

Här är ett par produkter som jag verkligen gillar under kategorin Bo & Sova. Produkter som funkar under den mörkare och svalare årstiden som vi nu har framför oss.

Hilleberg Tarra en oktobermorgon i Listerby skärgård, Blekinge
Hilleberg Tarra en oktobermorgon i Listerby skärgård, Blekinge

Ett bra tält vill väl de flesta ha och det är extra skönt med ett som känns stabilt, tryggt och skapligt rymligt när det är lite svalare ute. Just rymden är det kanske dumt att vara generös med så här års, lite mer att hålla varmt. Fast samtidigt har man (eller i alla fall vi) med lite extra tjocka kläder, extra stora sovsäckar och man kanske dessutom tillbringar lite mer tid i tältet i och med att det är mörkt 16-17 timmar om dygnet.

Vi har precis skaffat oss ett Hilleberg Tarra efter att ha använt Hilleberg Saivo under ett par år. Tarrat är nog Hillebergs tystaste och stabilaste tält. Vi gillar det verkligen, det står tokstabilt med sina fyra korsande bågar och har bra rymd inuti. Eftersom det nästan har helt vertikala väggar både på kort- och långsidor så slipper man innertältduk i ansiktet hela nätterna. Tror vi även framöver kommer trivas utmärkt i Tarrat året runt. I helgen som gick blev det ett par nätter i ett lånat Keron 3, det är verkligen inget dåligt alternativ. Även det är väldigt rymligt, speciellt för två personer och det är väldigt skönt med den väl tilltagna höjden. Kanske ett Keron 3 blir nästa tältköp?! Fast då troligtvis GT. Lite sugen på en rejäl GT-absid för matlagning och pyssel.

 

Thermarest Xlite på en strand i somras
Thermarest Xlite på en strand i somras

Eftersom vi, liksom många andra, blivit galet bekväma så går det inte att sova på ett ”vanligt” 2cm liggunderlag längre. Även om det funkade alldeles utmärkt innan Thermarest och Exped med flera kom med fyllda och välisolerade varianter :) Näe, tjockare ska det vara såklart. Jag tycker våra Exped Downmat fungerar mycket bra och har så gjort i ganska många år. 7cm-varianten räcker långt och ligger man rimligt still och inte är alltför bredaxlad tycker jag de normalstora (183x52cm) räcker långt. En annan favorit är NeoAir från Thermarest, jag har använt original-NeoAir som kom för ett par år sedan och nya esättaren Xlite. De har mest varit ute under varmare säsongen fast några nätter med minusgrader har det blivit och det har fungerat mycket bra. Skulle det bli ett NeoAir för mer vinterbruk hade jag dock satsat på NeoAir Xtherm. Xtherm väger endast 430 gram i standardstorlek, vilket är mycket imponerande för ett vinterliggunderlag.

Exped Evazote som frukostsittunderlag utanför ett Keron 3
Exped Evazote som frukostsittunderlag utanför ett Keron 3

Som rastunderlag och sittauteunderlag har vi oftast med oss ett Exped Evazote, eller rättare sagt ett knappt halvt (cirka 180x50cm) sådant. Funkar även riktigt bra att ha som extraunderlag som komplement till det vanliga tjockunderlaget om det skulle bli ännu svalare. Evazote är ett tunt skumunderlag med endast 4mm tjocklek och är bra att använda till allt möjligt.

Lilla Tenholmen. Rogen har fått utökad absid med en Tarp 10 UL
Tält som har fått utökad absid med en Hilleberg Tarp 10 UL

Även om man har bra kläder och tält så kan man ibland sakna ett enkelt tak över huvudet, för att laga mat eller för att umgås. En tarp är då en enkel lösning som snabbt spänns upp mellan träd, om det finns att tillgå, annars kanske med skidor, paddlar, stavar eller speciella tarpstänger. Vi har ofta med en Hilleberg Tarp 10 UL så slipper man köra bensinköket i absiden och kan samlas en mindre grupp under för busvädersmys. Andra alternativ är ett stort samlingstält som till exempel Altai eller en kåta.

En fluffig sovsäck att krypa ner i är väl nästan a och o i de flesta sammanhang? Och extra skönt är det såklart när och om det är ett par snäpp svalare. Jag är inte ute särskilt mycket när det är kallt på riktigt utan det blir mest vår, höst och enstaka nätter om det inte verkar bli alltför kallt. Min säck för den kallare årstiden är en WM Apache, som har en komforttemperatur på 10 minusgrader. Den börjar jag använda när temperaturen börjar pendla nedåt nollan. Hellre en lite för tjock säck än en för tunn. Som jag nämnt tidigare så har jag fastnat för Western Mountaineering både när det gäller dunjacka och dunsovsäck. De gör enkla, rena säckar med högsta dunkvalité utan massa krimskrams och dessutom lätta som få.

Det var några bo&sova-favoriter. Kolla in på några av mina på-kroppen-favoriter!

Och du! glöm inte julklappstipsen!

Kommentarer är avstängda.