Skärgårdsmorgon

Svalare och mörkare – på kroppen

Skärgårdsmorgon
Skärgårdsmorgon

Hög luft och fina dagar! Nu har nog nästan hela Sverige haft sina första minusgrader för säsongen. Efter en lite regnig period blev det helt plötsligt ett par fantatiskt fina höstdagar i alla fall i södra Sverige. Naturen är finfärgad och man vill bara vara ute, det gäller att passa på. Lite längre norrut har skid- och skridskosäsongen börjat smyga igång

Nu plockas det avsevärt mindre från shortshyllorna men det minskar definitivt desto mer på högarna av underställ, kanske mest bland merinoställen, fler och fler upptäcker ullens fördelar.

Här kommer några korta pryltips från klädsortimentet som jag verkligen gillar och tycker fungerar nu och den svalare tiden framöver. Tror fler med mig gör detsamma.

Ullunderställ nämnde jag ovan, själv gillar jag (bland annat) de riktigt tunna underställen, de funkar till mycket och går att förstärka med annat över vid behov. Smartwools microweight är riktigt grymma, det är de jag använt mest senaste åren. Liknande produkt är Icebreakers 150g och Aclimas Lightwool. Riktigt goa produkter som funkar under och till det mesta. Man kan dock ha i åtanke att riktigt tunna ullplagg är relativt känsliga så ryck inte av/på, speciellt inte om de är lite fuktiga.

En snäppet tjockare ullprodukt som verkligen är super är Aclima Warmwool Hood Sweater, så grymt skön och huvan med flerfunktion är väldigt praktisk. Jag gillar nog buffläget klart bäst, riktigt skönt, dessutom med värmande tumgrepp. Den tar jag ofta på utanpå en tunn ulltshirt när man kommit iland på en ö efter go höst-vinterpaddling. Funkar även väldigt bra för många andra aktiviteter eller oaktiviteter som soffmys eller toksurf. Verkligen suveränt plagg..

Ytterligare ett par gram tjockare hittar man en annan av mina favoriter och det är Fullzip Jacket från Woolpower. Finns i 400 och 600 grams tjocklek. Här snackar vi tjock tröja med hög värmande krage, extra lång i ryggen för att värma lite på baken oxå. Som andralager ibland eller som tredje utanpå Aclimahoodien ibland. En rolig detalj med just dessa tröjor/jackor är att de är oerhört tåliga. Vi har två i familjen som vi använt flitigt i många år. Till och med så Woolpowers representanter undrat vad det är för gamla plagg vi har på oss, på en ena står det Ullfrotte Original och på den andra Ullfrotté Klar…

Värmeplagg. Oavsett om det är dagstur hemomkring, kajakutflykt i skärgården eller på turskidor till fjälls är det skönt med en vettig värmande jacka. Jag har själv fastnat för Flash Jacket från Western Mountaineering, en riktigt lätt dunjacka som endast väger 260 gram i storlek medium och då ingår huva,värmefickor och hel dragkedja. Det tycker jag är imponerande. De använder finaste findunet, Western Mountaineering gör bara dunproduker och de gör det tokigt bra.

Dundressmys (Flash Jacket & Flight Pants) utanför tältet
Dundressmys (Flash Jacket & Flight Pants) utanför tältet

Fast jag måste säga att jag är lite sugen på Ortovox nya jacka med ullfyllning, det låter klart intressant, speciellt när man vill dra jackan över en saltvattendränkt torrdräkt! Hoppas kunna återkomma till den jackan framöver.
Men för att fortsätta med värmeplaggen så är värmebyxor en helt fantastiskt uppfinning. Slå en kik på Flight Pant som man lätt drar av och på i och med hela dragkedjor på sidorna. Och de värmer som tusan. Kombinerar man sen med ett par värmande sockor i dun eller syntetfyllning ser man ut som en michelingubbe/gumma men har det riktigt gött där inuti :)

Flight Pants från Western Mountaineering
Flight Pants från Western Mountaineering

Det var några pryltips som funkar så här års. Återkommer med fler inom bo&sova, laga&äta samt se&synas inom kort.

Kommentarer är avstängda.