Svenska vandringsleder, del 1 – St Olavsleden

Att vandra långt har blivit trendigt. Filmen Tracks som kom 2014 handlar om Robyn Davidsons nio månader långa ökenresa genom den australiska öknen, från Alice Springs till Indiska oceanen. I filmen Wild från förra året vandrar Cheryl Strayed den drygt 400 mil långa Pacific Crest Trail i USA för att finna sig själv. Här i Sverige blev Lina Hallebratt utsedd till Årets kvinnliga äventyrare tidigare i år för att under ett och samma år vandrat Gröna bandet, skidat Vita bandet och paddlat Blåa bandet. Nu är Lina i USA för att just vandra hela Pacific Crest Trail. Lina är förresten en av Outnorth Heroes och du kan följa hennes vandring här på Outnorthbloggen.se med jämna mellanrum.

Vi kommer hädanefter att titta närmare på och tipsa om flera av Sveriges vandringsleder. Först ut är en relativt nyöppnad led som går under namnet St Olavsleden.

St Olavsleden går från Bottenhavet till Atlanten och mäter totalt drygt 560 km. Leden startar utanför Sundsvall där Olav Haraldsson i början av juli 1030 landsteg efter några år i landsflykt. Han gick sedan med sin här till Norge för att kristna landet och försöka ta tillbaka kungatronen.

www.stolavsleden.com finns information om allt du behöver veta för att vandra leden; allt ifrån hur du planerar din resa och boende till nedladdningsbara kartor över samtliga delsträckor.

Leden återinvigdes i september 2013 efter att ha varit relativt oanvänd i många år. Arbetet med att bygga upp leden och boende för pilgrimsvandrarna pågår.

Här hittar du kläder och utrustning du behöver för att klara din långvandring.

Kommentarer är avstängda.