Swiss Alpine Marathon – more than a race

IMG_80462

Sådär. Nu är jag hemma igen efter en fantastisk vecka i Davos, Schweiz – vilken avslutades med Swiss Alpine Marathon, 78 km i delvis högalpin terräng. En prövning utan dess like.

”More than a race” är loppets egen slogan, och den stämde väldigt väl i år.

Det bjöds på +33° på vissa partier av banan och räddningshelikoptern fick arbeta hårt för att hämta upp människor som tagit ut sig för hårt och druckit för lite. Men vår svenske bergsget från Mora, Jonas Buud, vann för sjunde gången på galet bra 6:13:28, trots hettan! Själv tog jag i det närmaste dubbelt så lång tid på mig efter att ha gått in i väggen på grund av värmen. Men jag kom i mål. Jag fick min finisher-tröja.

 

IMG_80332

 

För mig är loppet inte det viktigaste. Det är att få vara på plats bland bergen, att få uppleva allt man förmår under en veckas tid. Att fylla sinnena med höghöjdsäventyr, att få befinna sig i ett scenario av magiska platser, oändliga vyer och episka ögonblick. Att anmäla sig till Swiss utan att vara på plats en vecka innan för att njuta av Davos alla berg borde vara olagligt. Loppet blir ”bara” pricken över i:et. Det blir en vacker (och vansinnigt jobbig) avslutning på en spektakulär vecka där kropp och psyke fått energipåfyllning för lång tid framåt.

IMG_80942

Redan första dagen efter ankomst var vi uppe på hög höjd (Sertigpass 2739 m.ö.h) tillsammans med andra löpare som anmält sig till ”course inspection” –  banbesiktning. Tillsammans flåsade vi oss uppför de allra brantaste delarna av banan (ca 20 km) och jag var säker på att mitt huvud skulle sprängas av ansträngningen. Men – när väggen framför oss hade planat ut och pulsen gått ner var det enbart en otroligt storslagen vy utan slut som vi hade framför oss. Mil efter mil av grå, frasigt taggiga vindpinade alper, iskalla bäckar, blå glaciärsjöar och nygrävda murmeldjurshålor.

Nedförslöpningen, som är min favorit, gav som väntat maximalt adrenalinpåslag där vi flög fram på den smala steniga stigen med enorma leenden. Tänk er en brant 40 cm smal gångstig täckt av livsfarliga spetsiga stenar, hårnålskurvor som zickzackar nedför berget, och lägg sedan till några partier med snö så har ni bilden klar för er. Fötterna fick dansa quickstep och cha cha om vartannat. En fröjd för den högra hjärnhalvan. Det sa swisch, och så var vi plötsligt nere i den gröna dalen där det serverades apfelstrudel och kaffe på löpande band till oss utsvultna. En skön avslutning på en dag med hög puls av många anledningar.

Swiss Alpine Marathon har gått av stapeln 28 gånger och är nog det mest välarrangerade lopp jag varit med om. Det finns pedagogisk information om allt, och det är inte många frågetecken som behöver rätas ut, vare sig före eller under loppet. Variationen av distanser och klasser gör också att i princip alla kan vara med. Ta med mormor, dina otränade kompisar, dina barn eller din mest vältränade kollega – det går att hitta något för alla.

Själv är jag ute efter revansch. Får börja träna i bastun så jag vänjer mig vid värme…

 

IMG_79142

 

1085153_496347017118419_645076599_o

 

 

//Maria

 

 

Kommentarer är avstängda.