Ta hand om dina fötter på vandringen

Jörgen ”Fjäderlätt” Johansson fortsätter att ge kloka råd och tips. Jörgen har sedan 2004 minskat vikten på sin övernattningsutrustning med över 10 kilo. Om detta har han skrivit i sina böcker Vandra Fjäderlätt och Lättare Packning från A till Ö. Jörgen ligger också bakom långvandringen Coast2Coast som startar den 5 maj i Kalmar och avslutas den 18 maj i Varberg. Här ger Jörgen sina bästa tips på hur man ska ta hand om fötterna under framför allt längre vandringar.

”Vandrare på Coast2Coast Sweden lär sig att de 40 milen sliter hårt på fötterna. Även för de som inte går hela sträckan innebär 14 dagar på hårt underlag att många får skavsår.

Skavsår orsakas av:

– Värme

– Fukt

– Friktion

För att motverka detta använder jag låga och lagom täta skor. Inte Goretex, som håller fukten inne, men inte heller luftiga mesh-skor som annars är favoriter. Detta för att hindra att damm och grus lätt får tillträde. Dubbla, tunna sockar I merinoull eller syntet, som jag byter mitt på dagen lyfter fukten från huden och hindrar skavande damm att nå in.

Vissa delar av foten tejpar jag med klassisk brun Leukoplast, som håller för både väta och värme. Verkligt utsatta partier grundar jag med Compeed. För min del är detta nedsjunkna framfotsvalv, något som kommer med åren. Leukoplast ovanpå Compeed-en håller denna på plats dag ut och dag in. En inläggssula med pelott som lyfter upp framfotsvalvet kompletterar.

Favoriter bland skor är Salomon Tech Amphib för långa och blöta vandringar, men för Coast2Coast och amerikanska, dammiga vandringsleder föredrar jag Haglöfs Gram Comp (den uppdaterade versionen finns här – för både män och kvinnor). Strumporna är oftast Smartwools tunnaste i merinoull”.

Skor och kängor hittar du här.

Kommentarer är avstängda.