Tips på löplopp 2016

Med våren allt mer påtaglig har nog många vid det här laget luftat löparskorna för första gången för året. Och förhoppningsvis återupptäckt hur kul det är att springa ute. Då är det kanske dags att sätta upp ett mål med träningen. Här kommer tips på några intressanta lopp under året att titta närmare på – för alla, från nybörjare till extrem.

Traillopp

AXA Fjällmarathon, 30 juli-6 aug
AXA Fjällmarathon är originalet som med åren vuxit till att bli åtta traillopp under en hel vecka. Gemensamt är att det handlar om löpning i det svenska fjällandskapet kring Åre i Jämtland. Här finns hel- och halvmarathon, men även en sprinttävling på 300 meter och en Vertical K-tävling där man springer från Åre torg till toppen på Åreskutan, en höjdskillnad på drygt 1000 höjdmeter.

Kullamannen, 8-9 april samt 5 nov
Även Kullamannen består av flera lopp under både vår och höst – från 9 till över 66 km på vackra, vilda Kullaberg vid Mölle i Skåne. Den äventyrliga banan går längs smala bergsstigar, branta stup och genom vackra bokskogar.

Asfaltslopp

Vårruset
Vårruset är ett lopp på 5 kilometer endast för tjejer – en kul grej med kompisarna, en formkoll eller början på ett nytt träningsliv. 120000 tjejer deltog förra året. Arrangeras på 17 orter runt om i landet, från Malmö i söder till Östersund i norr. Starten går i Malmö den 2 maj.

Midnattsloppet
Midnattsloppet är ett stadslopp över 10 km med samba och underhållning utmed banan. Efter att ha startat för 35 år sedan i Stockholm finns nu loppet även i Göteborg, Malmö och Helsingfors.

Marathon och halvmarathon
Det finns många kul marathon-lopp runt om i Sverige. Några av de största är Göteborgsvarvet som går den 21 maj och Stockholm marathon som går av stapeln den 4 juni. Men det finns även fina lopp i mindre orter, exempelvis Växjö marathon som går den 22 oktober. För att nämna några.

Ultralopp

TEC, 15-17 april
Ultralopp är tuffa lopp längre än marathon som kräver mycket träning och erfarenhet innan man kan ta sig an dem. Ett exempel är Täby Extreme Challenge, TEC, som mäter 50, 100 eller 200(!) miles.

Ultravasan, 20 augusti
Under Vasaloppets sommarvecka går numera också Ultravasan där man helt enkelt springer Vasaloppssträckningen – från Sälen till Mora. Förutom 90 km finns också en kortare variant där man springer de sista 45 km av banan.

Udda lopp

Stockholms brantaste, 28 maj
Stockholm brantaste är ett lopp som låter dig testa dina krafter mot Hammarbybacken i Stockholm. Loppet har en total stigning på 255 höjdmeter fördelade över 3 backar och 3,3 km löpning.

Fotrally, 30 juni
Det finns udda lopp och så finns det Fotrally. Fotrally är en marathonmarsch där det helt enkelt gäller att gå så långt man kan i 5 km/h. När bara en deltagare återstår har man en vinnare. Förra året vann man då drygt 87 timmar.

Du hittar allt du behöver för träning och tävling här; http://www.outnorth.se/aktiviteter/springa

Kommentarer är avstängda.