Tove listar tre bergstoppar värda att bestiga

Jag älskar naturen, att resa och se nya häftiga platser och vyer. Allra helst löpandes. Friheten att kunna ta sig vart som helst och känslan av att kunna springa hur långt som helst. Att bestiga höga berg är en klar favorit. Har jag väl siktat in mig på en topp kan jag inte vända fören jag når den!

Här listar jag mina tre favorit-toppar jag har varit uppe på:

  1. Mont Blanc

En given etta. Jag älskar alperna och Mont Blanc är den högsta, 4810 möh. Juli 2014 var vi ett gäng som åkte till Chamonix direkt efter VM i orientering. Ett spontanbeslut av mig då jag hörde att några skulle dit och bestämde mig för att hänga med. En helt fantastisk vecka i Chamonix med mycket löpning, klättring på klätterleder och så det bästa, att bestiga Mont Blanc! Efter ett par dagars förberedelse var det dags för oss att ta oss upp på toppen. Vi tog bergbanan upp på ca 2300 möh och sedan var målet att ta toppen och hinna tillbaka innan sista bergbanan gick hem igen, drygt 10 timmar senare. Jag är inte så känslig mot hög höjd utan kände mig pigg nästan hela vägen men de sista 200 höjdmetrarna var tuffa, mycket tuffare än jag hade väntat mig faktiskt. Höjden och de branta backarna tog ut sin rätt och det var ansträngande och krävde fullt fokus att bara ta sig framåt, häftig känsla!

Att komma upp på toppen och njuta av de fina vyerna efter en sådan fysisk ansträngning var helt fantastiskt!

  1. Cradle Mountain

Ligger på Tasmanien och jag var där efter världscupen i orientering i januari. Att springa och klättra är bland det bästa jag vet. Cradle Mountain bjöd på otroligt vackra vandringsleder och sista 100-talet höjdmetrarna var det klättring bland stora stenblock för att nå toppen på 1545 möh.

  1. Galdhöpiggen

Norges högsta berg på 2469 möh. Jag var 9 år och det var min första riktigt höga topp som jag har bestigit. Egentligen så minns jag inte så mycket av själva turen mer än att det var sjukt dimmigt men att jag vägrade att vända. Väl på toppen såg vi inte mer än ungefär 5 meter framför oss men det gjorde inte så mycket, det där med toppbestigningar gav mersmak ändå!

Kommentarer är avstängda.