Tre vandringstips och en vandringsled

Johanna Johansson är mottagare av 2016 års stipendium för Årets Äventyr som delades ut under Vildmarksmässan tidigare i år. Hon ska under sommaren cykla från hav till hav, passera sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från vardera land. Hon är född och uppvuxen i södra Dalarna och bor idag på Kungsholmen i Stockholm. Här kommer hennes tre bästa vandringstips och ett tips på en välkänd vandringsled att ta sig an i sommar.

1. Packa och klä dig beroende på väder och hur länge du ska vara ute. Jag gillar både att packa ryggsäcken med tält, gaskök, mat och övrigt för att klara sig ett par dagar på fjället liksom att ha löparskor och lätt ryggsäck och springa över fjällvidderna. Det ena utesluter inte det andra! Men oavsett vad, välj kläder som andas, se till att ha bekväma och ingådda skor/kängor, ha en ryggsäck som sitter som den ska och glöm inte att ha med förstärkningsplagg (även om prognosen visar sol och värme, vädret kan ändras fort på fjället).

Här finns allt du behöver inför din vandring.

2. Glöm inte att ha med något att stoppa i magen, att komma upp på en topp, sätta sig och se den vackra vyn och att fylla på med lite nötter och choklad, det förgyller. Eller att mot lunchtid ta en paus och tillaga lite frystorkat käk och avsluta med en kaffe. Pauserna och energin är viktiga!

Här finns allt för att må gott under vandringen.

3. Ge dig ut! En lyx med Sverige är tillgängligheten av vacker natur, oavsett var i landet du bor finns det fina vandringsmöjligheter relativt nära. Packa en ryggsäck med förstärkningskläder och gott att stoppa i magen, sätt på dig bra skor/kängor och ge dig ut och upptäck nya vandringsstråk i din närmiljö.

Johannas tips på vandringsled att ta sig an i sommar:
Stämmer in med många andra och säger Kungsleden. Med dess längd och olika deletapper är alternativen många och det är en stor variation av natur liksom av hur tufft det är, oavsett vad utlovas många vackra vyer. Du kan också välja att packa lite lättare och vandra mellan fjällstugor eller gå på total frihet och ha med utrustning för självförsörjning. Sen är det något speciellt med att stå på högsta toppen av Sverige!

Här hittar du en bra bok om att vandra i fjällen. Här är en bok med inspiration och bilder från bland annat Kebnekaise.

Kommentarer är avstängda.