Trotsa mörkret med rätt pannlampa

Årets allra mörkaste tid är på ingång och många outdoorfantaster väljer då att lysa upp tillvaron med en pannlampa. Här reder vi ut begreppen så att du kan välja en modell som passar just dina behov.

Användningsområde
Det absolut viktigaste vid valet av pannlampa är att utgå ifrån vilken eller vilka aktiviteter den ska användas till. Utifrån det kan du sedan bedöma vilka av pannlampans egenskaper som är viktigast för just dig, eftersom olika aktiviteter ställer helt olika krav på brinntid, ljusstyrka, ljusspridning, komfort och så vidare.

Brinntid
Hur länge pannlampan lyser är främst beroende av hur starkt pannlampans ljus är och vilken kapacitet batteriet/batterierna har. Många pannlampor är utrustade med en batteriindikator som ger information om den återstående brinntiden.

Fundera över hur ofta du kommer att ha möjlighet att ladda eller byta batterier. Om pannlampan ska användas under en längre vandringsexpedition bör rimligen lång brinntid stå överst på önskelistan, medan det troligen är relativt ointressant för någon som använder pannlampan till kortare löpturer hemmavid.

Ljusstyrka och ljusspridning
Hur starkt pannlampan lyser är främst beroende av lysdiodernas ljusflöde, vilket mäts och anges i lumen. Ljusets räckvidd och spridning beror delvis på antalet lumen, men också på strukturen kring lysdioderna. Här monteras nämligen olika sorters linser som hjälper till att sprida ljuset. Med andra ord bör du inte enbart stirra dig blind på antalet lumen, även om det ger en bra hint om ljusstyrkan.

Tänk igenom vilka krav du ställer på ljusstyrka och ljusspridning. En cyklist som färdas snabbt behöver både bra ljusstyrka och lång räckvidd medan en vandrare som enbart använder sin pannlampa i och omkring tältet klarar sig med både svagare ljus och kortare räckvidd.

Ljuslägen
Många pannlampor är utrustade med ett reglage där du själv ställer in önskad ljusstyrka. På så vis kan du ställa in pannlampan efter rådande omständigheter och därmed påverka brinntiden, vilket kan vara bra om du vill spara på batterierna.

På vissa pannlampor finns även ett ”rödläge” där pannlampan lyser med ett rödaktigt ljus som inte påverkar mörkerseendet i lika stor utsträckning som det vita ljuset. Det gör att ögonen inte behöver ställa om sig lika mycket när du släcker pannlampan eller behöver titta utanför dess sken.

Komfort och vikt
Pannlampans komfort och vikt har olika stor betydelse beroende på hur intensiv aktiviteten är. Om huvudet studsar och far omkring som vid exempelvis terränglöpning, är det viktigt att pannlampan är relativt lätt och välbalanserad samt att den sitter stadigt runt huvudet. Många upplever att det är en fördel om batterierna är placerade vid bakhuvudet, eftersom viktfördelningen ofta blir som bäst då.

Vattentålighet
Pannlampors fuktskydd anges i olika klasser från IPX0 till IPX8. IPX-numret står angivet på i princip alla pannlampor tillsammans med en förklaring av numret. De flesta pannlampor ligger runt IPX7 och dessa är i princip vattentäta.

Du hittar Outnorths pannlampor här.

Kommentarer är avstängda.