Ubud – Min Drömresa!!

Ubud Bali

Målet för min drömresa har i många år varit staden Ubud på Bali, varför vet jag egentligen inte, men jag tror att jag lockas av regionens omsorg om miljön och rena och spirituella hälsoprofil för både kropp och själ. Jag lockas av konsten och harmonin och självklart av  tanken på att kunna leva den livsstil som jag strävar efter här i vårt underbart vackra men kalla land. Främst tänker jag på maten. Tänk att kunna gå vart man vill för att äta ekologisk Raw Food och ha flera restauranger att välja mellan och utan att betala en förmögenhet – wow!

Ubud ligger ett par mil norr om Denpassar på den Indonesiska provinsen Bali. Ubud är en fantastisk stad  som i mer än ett sekel varit ett centrum för konst, dans och musik och har länge varit ett mekka för sökare, konstnärer och backpackers som vill njuta av livet. Staden har blivit ett centrum för ekologiska hälsokostbutiker, restauranger som har både Raw Food och vegetariskt, ekologiska och råa kaféer. För min egen del så tror jag att Ubud är mitt paradis.

Kulinariskt lär ett av de  bättre ställen som serverar Raw Food vara Alchemy som ligger en liten motorcykeltripp utanför Ubud. Bali Buddha har en stor detox meny och som de flesta restauranger med lite självaktning även Living food på sin meny. Deras sallader lär vara helt fantastiska! Clear Cafe är ett annat kulinariskt ställe som ska vara värt ett besök – Organic. delicious. pure. natural. – Ja det låter det!! De flesta restauranger och kaféer har dessutom ett organiserat program för avfallsminskning och återvinning!

På siten Bali Spirit hittar du bl.a. holistiska retreats,  boende, tips och mat. Du hittar ännu mer på Ubud.nu.

Söder om Ubud ligger en ekologisk chokladfabrik som heter Big Tree Farm, där de bl.a framställer kallpressad choklad som används i Raw Food i sin jättelika bambulada. Det bara måste jag se! Du hittar tvätterier som enbart tvättar med tvättnötter, en frukt från kinesträdsväxten Sarpindus som har ett naturligt saponin i skalet ungefär som vår Såpnejlika som förr användes flitigt som rengöringsmedel i Sverige.

Big Tree Farms där man framställer ekologisk choklad från sin kakaoplantering strax utanför Ubud på Bali

Jag tänker gå med på Bali Herbal Walks, en 3-4 timmars vandring som tar dig ut bland de vackra risfälten på upptäcktsfärd efter örter och en massa annat. Tyvärr är det så att risodlingarna inte längre är ekologiska eftersom det ekologiska riset tar 7-8 månader på sig att bli klart medan det besprutade växer klart mycket snabbare. Dock använder man sig av växelodlande vilket innebär att man flyttar grödan varje år och odlar annat på samma plats och även om man då inte besprutar så blir grödan inte ekologisk eftersom gifterna finns kvar i jorden, det är först efter 4 år som jorden anses ekologisk igen men då planteras nytt ris. Synd men sant.

Strosar du in på gatan Gootama Street 22 så hittar du SaraSari, Wak Jaka’s Wood carving studio/workshop där de tillverkar de mest hänförande trämaskerna och där du även själv kan få tillverka en mask. Undrar om min skulle bli lika snygg som deras??

Sacred monkey forest sancuary ska jag inte heller missa. Området huserar runt 300 vilda heliga balinesiska makaker som man ska akta sig för att reta upp. Platsen är en helig plats för byborna med sina tre tempel och skogen i sig lär vara en upplevelse med de tropiska växterna och djurlivet som följer med det. Tror lätt att man tillbringar en dag på de lummiga stigarna som kantas av stenhuggna statyer från den hinduiska mytologin.

Ett av ställena som känns som ett måste är The Yoga Barn som är ett retreat för yogaintresserade och har besökare från hela världen. De har också en mängd intressanta föreläsningar om allt från schamanism till klangmeditation till.. ja, you name it..
Samma sak med Ubud Sari som specialiserat sig på Living Food och där du även kan bli totalt omhändertagen! Jag kommer nog aldrig hem igen..

Såg ni filmen Eat Pray Love med Julia Roberts? Efter den sattes Ubud på världskartan och tyvärr har staden blivit väldigtr exploaterad och anpassat sig efter västerlänningars syn på asiatisk andlighet, men jag tror fortfarande att det är ett paradis för den som söker kultur, natur och lugn.

Jag skriver ingenting om hur man ska ta sig dit, det överlämnar jag till resebyråerna och flygsajterna men jag tror att jag tar en flygstol eller en jordenruntresa och hoppar av på Bali och letar boende när jag väl är på plats. Det jag siktar mest på är nog ett Homestayboende så man kommer kulturen riktigt nära för en billig peng.

Vill du uppleva Raw Food livsstilen i Sverige så kan jag varmt rekommendera Raw Food festivalerna på Ängsbacka och Mundekulla där entusiaster träffas för att äta, yoga och meditera mm.. I år hittar du i alla fall mig på Mundekullas Fresh Food Summer Festival 13-16 juni.

 

Avslutningsvis känns ett recept inspirerat av Indonesien på sin plats så här kommer en Raw mangotårta som jag bjöd mina kollegor på nu när jag fyllde år förra veckan.

Raw Food Mangotårta

Raw Mangotårta
Botten
4 dl riven Kokos
4 dl Sötmandel
33 st torkade Dadlar
2 tsk Vaniljpulver
Lite Salt

Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare till en kletig fast massa, tillsätt lite vatten/apelsinjuice om det behövs. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten ca. Ø20 cm.

Caroblager
1,5 dl kallpressat Kakaosmör
0,5 dl kallpressat Kokosolja
2 msk Agavesirap
0,5 dl Carobpulver
1 tsk Vaniljpulver

Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad. Rör i resten och häll allt över botten. Ställ undan i kyl tills det stelnat.

Mangofyllning
2 st färsk Mango (ca. 8 dl tärnad fryst)
2,5 dl Apelsinjuice från färskpressade apelsiner
1 dl Apelsinkött (ta det som blir över när du pressar apelsinerna)
250 gram torkad Mango
2 Citroner, både zest och saft
5 dl Cashewnötter

Mixa de färska mangofrukterna med apelsinjuice, citron och apelsinkött till en slät gröt. Klipp de torkade mangofrukterna i småbitar och blanda ner dem i mangogröten. Ställ undan några timmar, gärna över natten. Mal cashewnötterna i en kaffekvarn. Har du ingen möjlighet att mala nötterna så blir det bäst om du blötlägger dem max en halvtimma. Mixa mangogröten med den torkade mangon tills den är helt finfördelad. Blanda i nötmjölet/de blötlagda nötterna och mixa till en helt slät smet – så slät du kan få den. Om det är för lite vätska så kan du tillsätta lite vatten eller ännu hellre lite apelsinjuice från pressad apelsin men ta så lite som möjligt. Bred ut fyllningen över botten med caroblagret och ställ undan i kyl i några timmar tills fyllningen stelnat (gärna över natten). Tårtan kan också frysas och ätas som ”cheesecake”, tina den då minst en timma innan den ska ätas.

Dekoration
Jag har dekorerat med Granatäpple men du kan dekorera med annat om du vill. Enklaste sättet att få loss kärnorna i ett granatäpple är att rulla äpplet så kärnorna lossnar innan du delar det, så är de lätta att skrapa ur. Ta inte i för mycket bara så äpplet spricker, det råkade jag göra så köket såg ut som ett mindre blodbad och kollegorna undrade vem som skadat sig…

 

2 svar till “Ubud – Min Drömresa!!”

  1. Marina

    Mmmm Ubud är fantastiskt, jag har vart på alla ställen du har skrivit om men vill åka dit igen, och igen, och igen. :)

Kommentarer är avstängda.