Ultimata Kolmården 2017

Ultimata Kolmården är Sveriges längsta solotävling i multisport med ca 9h segrartid. Den riktiga sommarhettan brukar dyka upp just denna dag och det känns att man är ovan när man sliter i uppförsbackarna i tryckande hetta. 2017 var inget undantag utan pepprade oss med både solsken och värme. Mats och Christer var på plats tillsammans med en hel drös andra duktiga multisportare, de flesta boende i närheten av Kolmården. Det härliga med startfältet är den kamratliga och gemytliga stämningen. Däremot är det ingen som är rädd att kötta på och försöka vinna den åtrovärda vandringspokalen som innehavts av Emil Dahlqvist, Daniel Hansson, Johan Hasselmark, Håkan Lindgren, Johan Skärskog, Henrik Vuorinen och Ola Olsson.

 

 

Det blev som vanligt en tidig morgon. 06.00 gick starten för löpningen till kajakerna som lagts ut vid badplatsen i Graversfors. Mats Röjgård och Henrik Pilvinge fick något märkligt i benen och satte av i högsta gasell-speed. Dom lugnade ner sig sista 500m innan växlingen och då kunde täten samla ihop sig till en 4-manna klunga.

Vid det första kajaklyftet gjorde Christer ett litet ryck och fick en 50 meters lucka. Han la i en lite högre växel, men ändå så lugnt att han skulle kunna hålla samma fart resten av paddlingen. Han skulle hålla sig längst fram ett bra tag till skulle det visa sig. Bakomvarande paddlade på i stabil fart och Ola Olsson och Håkan Lindgren som är duktiga i kajakerna knaprade in på de framförvarande och när kajakerna klevs ur några timmar senare ledde Christer fortfarande, tätt följd av Håkan och därefter Ola.
Paddlingen tog ca 3 timmar för de snabbaste och följdes av MTB-cykling. Mycket av multisportcyklingen i Sverige är på grusväg men detta är något annat. Det börjar visserligen på väg men det går uppför, så mycket det går faktiskt. Redan efter två kilometer börjar stigningen från 10 möh till Kolmårdens högsta punkt på drygt 170 möh. Christer hade inget val än att fortsätta i ett högt tempo men ändå så pass lugnt att han kunde hålla hela sträckan. Eftersom det är mycket små slingriga stigar så har man ingen aning om vad som händer med de andra tävlande. Den enda gången man har möjlighet är på en loop efter ca 3h cykling där man kan välja med- eller motsols. Christer valde medsols och mötte de andra i turordningen Magnus Blomgren, Mats, Ola och Håkan. Då var avståndet dryga 5 min och den sista biten in till växeln hände inte några omkastninngar.
Sista etappen är en orienteringsbana. 16 kontroller där kontrollbeskrivningen för alla kontroller lyder ”höjden uppe på”, och det är inga små punkthöjder vi pratar om utan betydligt högre små berg. I och med att kontrollerna alltid är högst upp så är det relativt lättorienterat – är du inte högst upp är du inte framme! Alla fick springa i ensamhet och ovisshet. Var är dom andra? Är dom före eller efter? Är dom pigga eller trötta? Väl i mål efter 9h och 16 minuter konstaterades att Christer lyckades hålla undan och tog hem segern, 9 minuter före Henrik Pilvinge, som gjort en fin upphämtning på sista sträckan, och Magnus som delade andraplatsen. På en fin fjärde plats kom Mats

I mål väntade en magnumflaska cider till varje fullföljande. Och det fina vandringspriset fick följa med hem till Christer!

 

//Christer

Kommentarer är avstängda.