Uppdatering från Lina Hallebratt och PCT

Vi lämnar bergen i Sierra Nevada och kommer in i södra Kaskadbergen. En 1100 km lång bergskedja som tar vid där Sierras slutar och går hela vägen från norra Kalifornien genom Oregon och vidare in i British Colombia, Kanada. Kaskadbergen består av både vulkaniska och icke-vulkaniska berg, dom södra delarna av bergskedjan är vulkaniska och vi kommer in i Lassen Volcanic National Park. I flera dagar kunde vi se Mt. Lassen, 3189 möh, framför oss och sedan minst lika länge bakom oss. Mt. Lassen hade senast utbrott 1915. 

Vandringen genom norra Kalifornien gick mestadels på torra, dammiga stigar i ett böljande vidsträckt skogslandskap. Skogar längs Pacific Crest Trail drabbas årligen av bränder. Silvergrå trädskelett är ofta det enda som finns kvar. Inte något år har hela PCT varit förskonat från brand och det är närapå alltid ett eller flera områden som är avstängda pga pågående brand eller återhämtning från gamla bränder. Ibland finns det officiella alternativ för dessa områden, andra gånger kommer vandrare själv på bra lösningar som ofta innebär en del vägvandring, eller att lifta runt. Efter ett åskoväder i närheten av Etna kom vi nära ett par skogsbränder och kunde bevittna släckningsarbetet på nära håll. 

Norra Kalifornien innebar inte bara skog. PCT gick också genom blomstrande ängar och bergssidor. 

Norr om nationalparken väntade den torra Hat Creek Rim, 26 Miles utan vattentillgång i 40 gradig värme. Som tur var hade en Trail Angel varit där dagarna innan och lämnat hundratals liter vatten. En till Trail Angel var på plats när vi kom förbi och erbjöd skugga, vila och godsaker utöver vatten och vätskeersättning vid cash 22. Från ”rimmen” kunde vi se majestätiska Mt. Shasta framför oss och Mt. Lassen bakom oss, väldigt vackert! 

Sverige och Kalifornien, som är USAs tredje största delstat, är ungefär lika stora till ytan. 441370 km² jämfört med 423970 km². Sverige är alltså något större. Att gå på PCT genom Kalifornien motsvarar en vandring längs bilvägar från Treriksröset ner till Smygehuk och sedan upp till Stockholm. Det tog oss 102 dagar och 2718 vandrade kilometer att ta oss in i Pacific Crest Trails andra delstat, Oregon. 

För att hålla motivationen på topp och för att distansen mellan Mexiko och Kanada inte skulle kännas övermäktig så satte vi redan innan start upp några delmål. 5 större; Kalifornien (södra, mellersta och norra), Oregon och Washington. I dessa satte vi allt eftersom upp flera mindre delmål. Varje depåstopp/proviantering har varit mindre delmål. Sen har vi kommit fram till några riktiga milstolpar. Den första var att ta sig ut ur öknen och in i Sierras, några andra stora var PCTs halvvägspunkt som ligger i norra Kalifornien och sen att korsa gränsen och lämna Kalifornien för Oregon. 

IMG_2254

IMG_2256

Lina Hallebratt

Lina Hallebratt

Kommentarer är avstängda.