Välkommen nyhet till skosamlingen

Låt oss tala om skor.

Det är som att ge sig in i en ny relation. Man vet inte riktigt vad man får innan man testat ett tag. Efter att åren gått och objekten skiftat så kan man urskilja vissa mönster i vad man gillar, och på så sätt välja bort en del relationer direkt. Precis som med skor. På de fem år som jag har sprungit så har jag satt mina fötter i ett tjugofemtal par löparskor – vissa springer jag med på övertid för att de sitter som en smäck och jag vägrar att skiljas från dem förrän de faller i bitar – och vissa har jag under väldigt stela former bara använt ett fåtal gånger.

Jag vet inte hur många skor jag har som känts helt perfekta i affären, men efter några kilometer, eller någon mil – så får inte foten plats, skon sitter för löst, plösen skaver, hälkappan gnager, uppbyggnaden stör steget, sulan är för tjock, för tunn – you name it. Mycket kan gå fel. Men mycket kan också bli helt rätt.

Det kom ett paket från Outnorth en dag med en ny sko att testa. Lådan innehöll det senaste inom trailrunning-sfären – Haglöfs Gram Comp – ett hybridresultat mellan klassiska Haglöfs som gör välkända outdoor-produkter och Asics som är lika kända i löparvärlden. Det borde vara ”the perfect match” tänkte jag när jag läste om skorna första gången – Haglöfs som har krängt friluftsprodukter i snart 100 år, och Asics som funnits i sportsvängen i minst 50. De kan sina saker helt enkelt.

Efter att ha gläntat på locket på skokartongen fylldes rummet av gult ljus. Maffig inledning. Ett par starkt monokromt gula löparskor tittade fram och jag lyfte en av dem med darrande hand. Redan här kan det nämligen vara kört. Med all skoträning genom åren vet min hand när det är en sko som jag kommer att gilla – bara genom att väga den i handen. Skon var fjäderlätt, puh. För den extra nördiga (bl.a jag själv) kan jag berätta att den vägde 221 gram i storlek 39,5 enligt min digitala köksvåg.

Efter att det första  eldprovet var avklarat gick det fort. På med skorna på fötterna, snöra, snöra, vifta lite på tårna – och tre provsteg i hallen. Toppenkänsla! Skickade snabbt iväg ett mail med min spontana reaktion till kontoret: ”Wow! Slet ur skorna ur kartongen nu – passar perfekt och känns helt sjukt sköna! Lätta, tighta, mjuka – och galet gula, haha!” Den reaktionen står sig fortfarande. Det är en grym sko.

Haglöfs Gram Comp Q är en sko ni kommer att få se mig mycket i framöver. Det är faktiskt den enda sko jag använt på mina senaste löppass. Jag har testat den på snö, stig och asfalt nu och det är en väldigt bra hybridsko för blandat underlag. För mig som bor inne i stan med asfalt så långt ögat – men med en förkärlek för trail – så är det inte alltid lätt att välja sko. Tar jag en asfaltssko så känns den inte perfekt i skogen, och om jag väljer en riktig trailsko från början är den inte optimal för att transportera sig på asfalten till stigen. Den här skon har ett grovt mönster under sulan, men det slår inte igenom till fotsulan (som det kan göra på tunnare trailskor) – så det fungerar alldeles utmärkt att transportera sig på asfalt med dem.

I snön och på stigarna som jag farit runt på så greppar det grova mönstret fint. På tjock is är det halkigt, som med alla andra skor utan metalldubbar. Men med ett kortare steg, inte lika kraftigt frånskjut – så funkar det utan problem att springa på hala partier.

Om jag blickar in i framtiden – till exempel mot juli, och Swiss alpine marathon – så kan jag tänka mig att det här kan vara en perfekt sko för loppet. Banan går på bilvägar, grus, gräs och stenblock (kan också vara snö på höjderna) så en hybridsko är ett hett alternativ.

Hur som helst kommer jag inte att hålla inne med att testa den ännu mer på alla dessa underlag – en stor tumme upp för kärlekshistorian mellan Haglöfs och Asics!

 

//Maria

Ett svar till “Välkommen nyhet till skosamlingen”

  1. Benet

    Wow! You caught my attention!! Måste provas! Gult är skönt, som ju det heter.

Kommentarer är avstängda.