Vandra längre och lättare

Här kommer några kloka ord för dig som är nyfiken på att vandra längre och lättare från Jörgen ”Fjäderlätt” Johansson. Jörgen har sedan 2004 minskat vikten på sin övernattningsutrustning med över 10 kilo. Detta skriver han om i sina böcker Vandra Fjäderlätt och Lättare Packning från A till Ö. Jörgen är också en av arrangörerna bakom Coast2Coast Sweden (se info längre ner).

”Vandring blir mycket skönare om man väljer en lätt utrustning. Många begår misstaget att sila mygg (”kapa tandborstskaftet”) och svälja kameler. ”De tre stora”, dvs ryggsäck, sovutrustning och tak över huvudet, står för en mycket stor del av packvikten. Det är här man skall börja. Med de lätta produkter som finns tillgängliga idag är det inget problem att få ned den sammanlagda vikten på dessa till 3 kilo eller ännu lägre, med bibehållen komfort och säkerhet.

Exempel på lätta ryggsäckar i den svenska detaljhandeln är Exped Lightning och Osprey Exos. Bland lätta sovsäckar är Western Mountaineerings Summerlite svårslagen. I skogen på Coast2Coast Sweden behöver man inget stormsäkert vintertält. 2013 låg en deltagare under en presenning för 40 kronor. Min egen favorit, som är användbar även i vindpinade fjäll, heter Trailstar och tillverkas av Mountain Laurel Designs”.

Coast2Coast Sweden är vandringen för den som tycker om att vandra tillsammans med andra. Den går nu för fjärde året från Kalmar slott till Varbergs fästning. Vandringen pågår 5-18 maj, men man behöver inte gå hela sträckan utan kan hoppa på var som helst och följa med en timma, en dag eller en helg. Se www.coast2coastsweden.com för mer info.

Kommentarer är avstängda.