Vardagsäventyr

Jag har precis flyttat och fått en ny sida av huvudstaden att utgå från för mina små äventyr per fot. Lite lätt överdrivet (som jag gillar) så kan man säga att en helt ny värld har öppnat sig.

Det är lätt att göra lite äventyr i vardagen om man kan tänka sig att vika av från sin vältrampade stig för några ögonblick. Idag bestämde jag mig för att lämna telefonen, och därmed den digitala hjälpredan, när jag skulle sticka ut. Det är lätt att lita på mobilen och glömma alla bra-att-ha-kunskaper som man en gång lärt sig i skolan – så idag skulle hjärnan få minnesträna lite. Jag går ofta på känsla när jag springer och svänger lite hit och dit där det ser bra ut. ”Let’s get lost” var dagens enkla motto – utan att för den delen hamna på listan över försvunna personer. Hamna lite vilse med förnuft – och hitta hem.

Stockholm med omnejd är inte större än att man oftast vet ungefär var man är – vilket gör att man sällan behöver vara särskilt orolig om man springer lite fel  – med några enkla förberedelser. Jag grävde lite i min överfulla kartlåda och hittade tre lämpliga och finfina kartor som jag kunde dyka ner i på vardagsrumsgolvet. I min kartskatt finns allt från vältummade Bangkok-kartor till slittåliga tyvekkartor, tejpade orienteringskartor och cykelkartor över olika delar av Sverige. Jag är extremt visuell av mig och kan ägna hur lång tid som helst åt att studera dessa konstverk.

Söder om Söder var dagens önskade kompassriktning, så orienteringskartan över Nackareservatet och Erstavik ögnades extra mycket. Eftersom jag inte skulle springa jättelångt så tänkte jag inte ha någon ryggsäck där kartan skulle få plats – vilket innebar att det bara var att memorera lite olika hållpunkter som jag skulle passera och några viktiga platser där rätt vägval var tvunget att göras. Min strategi är att alltid veta var jag har olika stora riktmärken i förhållande till min riktning – att alltid ha koll på att den stora vägen är tex till vänster om mig, eller att sjön är till höger. Enkla kom-ihåg som gör att man kan memorera andra detaljer mer ingående.

Min slutliga färd över broar, på cykelvägar och slutligen genom skogen gick smärtfritt. Jag höll inte exakt min planerade rutt, men jag fick se några nya platser, lärde mig ett och annat om hur ytterstan hänger ihop och jag landade välbehållen hemma efter ett par timmars skönt upptäcktsresande i mjuka löparskor.

Testa. Du kanske också gillar att hamna lite fel.

 

//Maria

Kommentarer är avstängda.