Världspremiär på g!

Vi som är lite nördiga när det kommer till prylar och annat smått och gott tycker att leverantörsmässan Outdoormesse i Friedrichshafen är lite som att komma till himlen. Det är alltid lika trevligt att klämma och känna på, hissa och dissa, förundras och inspireras av vårens nyheter. Visst, nu dröjer det ytterligare några månader tills det mesta av ”the good stuff” kommer ut på marknaden men ändå… lite kan vi väl få dregla redan nu.

En utav de bästa vårnyheterna enligt mig, som gärna sover utomhus titt som tätt, är en helt ny serie med liggunderlag från Sea to Summit.  Äntligen, och ja, det får vi väl ändå säga, kliver en rejäl aktör in på scenen där Therm-a-rest och Exped fullkomligt har dominerat de senaste åren. Kul med något nytt och innovativt, och jag gillar’t!

Som tur är behöver du inte vänta så himlans länge, närmare bestämt inte alls. Vi kör nämligen världspremiär här på Outnorth med de isolerade varianterna, dvs Ultralight InsultatedComfort Light Insulated och Comfort Plus Insulated. Samtliga modeller finns i både Regular och Large.

Jag har fått tillfälle att testa ett utav underlagen, närmare bestämt Ultralight Insulated. I storlek Regular. Kan jämföras med Therm-a-rest NeoAir Xlite eller Synmat Lite UL från Exped.

440 gram, 183 cm x 55 xm, 5 cm tjockt och ett R-värde på 3.3. Ja, och det där med R-värde är ju som vi alla vet endast ett riktmärke, inte en absolut sanning. Många fler faktorer spelar in för att du ska få en god nattsömn men ett Ultralight Insulated duger gott och väl under vår, sommar och höst. Liggunderlagen är i vilket fall riktigt trevliga i pris. För ett Ultralight Insulated får du lätta plånboken med ca 1200 riksdaler och för värstingen, Comfort Plus Insulated, blir det ca 1800 dito. Inte så pjåkigt.

Ultralight Insulated
På hösttur i Jämtlandsfjällen

Det kommer finnas tre olika varianter (med lite olika storlekar och med eller utan isolering) att välja mellan. Ultralight, Comfort Light och Comfort Plus. Det finfina med Comfort Plus är att Air Sprung cellerna ligger i två lager. Råkar du få punktering på ena lagret har du fortfarande ett lager kvar att sova på. På Comfort Light ligger Air Sprung cellerna dubbla för torso men enkla vid huvud och fot. En så kallad hybridvariant. På Ultralight-underlagen är det ett enkel lager som gäller. Allt för att minimera vikt och volym.

Liggunderlagen pumpas upp med antingen en stor påse, Air Stream Dry sack, eller en liten minipump, Jet Stream Pump Sack. Jag föredrar påsen då det blir något rejälare med luft vid varje pumptag. Behövs 2,5 tag för att pumpa upp Ultralight Insulated. Du kan givetvis köra ”munblåsmetoden” också om du vill men det är faktiskt rätt gött med de där pumppåsarna. I vilket fall när man är trött efter en dag på fjället. Verkar dessutom även vara så att valvet är sammalika som på Expeds underlag så pumppåsen funkar även till dessa underlag.

Air Stream Pump Sack

Jag har sedan länge föredragit kanaler på tvären istället för på längden när det gäller uppblåsbara liggunderlag. Gillar inte riktigt den där korv-med-bröd-effekten som det kan bli med längsgående kanaler. Tror nog det är därför jag även har blivit så förtjust i Utlralight Insulated. För det är jag verkligen. Förtjust alltså. Gillar stabiliteten och det jämna tryck som blir över hela underlaget, vilket vi nog har att tacka konstruktionen med Air Sprung Cells för. Det är hårt men mjukt på samma gång och minimalt med köldbryggor. Har testat det ca 20 nätter, både i tält, vindskydd och på barmark och än så länge har jag inget att klaga på när det gäller kvalitet och komfort. Dessutom så går det oerhört fort att tömma ur all luft på morgonen när du ska packa ihop underlaget. Kanske en petitess för somliga men för mig är det mycket värt att slippa hålla på och balta med luft som inte vill ut. Och priset är ju som sagt rätt mumma också. Vajert!

 

Kommentarer är avstängda.