Vitaminbomba våren?

Puh.. nu har det varit en tid av influensa och en himla massa förkylningar. Tre olika influensavirus figurerar såg jag på ett vetenskapsprogram på TV när jag låg nerbäddad förra veckan. Trodde faktiskt jag skulle klara mig eftersom de flesta av kollegorna redan haft det men jag hade fel… Saknar min dagliga meditationsstund, har helt enkelt inte orkat och när jag försökt sätta mig så har det slutat med att jag somnat. Kroppen kämpar och sätter alla andra sinnen på stand-by för att lägga energin på att hela sig själv. Denna finurliga underbara kropp!! Jag gör allt vad jag kan för att hjälpa immunförsvaret på traven. Färsk ingefära, ekologiska citroner, Manuka honung och en massa bladgrönt som ger energi och mixar man det hela i en smoothie så slipper kroppen jobba så mycket med matsmältningen och kan ägna sig åt att bli frisk! Här har jag mixat allt i en välgörande vitaminbomb! Perfekt efter träningen, till mellanmål eller som start på en fantastisk dag!

Ett glas ren hälsa!


Ingefärsvitaminbomb (ca. 6 dl)
1 näve färsk Spenat eller annat grönt (ca 1 dl packad spenat)
20 Mandlar
2 msk Carob (Johannesbröd) eller orostad kakao
1 msk Manukahonung (eller vanlig men se gärna till att den är kallslungad)
2 msk färsk Ingefära
5 Dadlar
1 msk Citronsaft från pressad citron
3 dl Vatten
1 Banan

Blötlägg gärna mandeln några timmar (du kan lägga mandel i vatten och förvara i kylskåpet 3-4 dagar bara du sköljer dem och byter vatten varje dag). Gör samma sak med dadlarna om de är torra och hårda. Skala och hacka ingefäran i småbitar. Mängden ingefära och bladgrönt anpassar du efter hur mycket du vill att det ska smaka. Ingefäran är stark men god, det bladgröna beskt och inte lika gott. Mixa alltihop i en mixer tills du har en len dryck. Vill du så kan du värma den lite på spisen. Ska den vara Raw så ska du röra om hela tiden och se till att den bara blir fingervarm (max. ca. 42 grader). På sommaren brukar jag servera den med isbitar av mandelmjölk, det är såå gott!!

 

Rå mandelmjölk på skalad mandel.

Mandelmjölk är verkligen jättelätt att göra och vill du så kan du byta ut mandeln och vattnet i receptet mot ca. 3 dl mandelmjölk. Mandelmjölk (nötmjölk) gör du så här:

Mandelmjölk (ca. 1 liter)
2 dl Mandel
9 dl vatten

Blötlägg mandlarna helst 8-10 timmar (över natten). Sila bort blötläggningsvattnet. Mixa mandeln en stund med hälften av vattnet. Sila bort mandeln och pressa ur all vätska i ett finmaskigt durkslag, en blöt kökshandduk eller ännu hellre en finmaskig silpåse. Mixa mandelmassan med resten av vattnet och gör på samma sätt. Häll upp mjölken på flaska (1 litersflaskan från Nalgene är perfekt) och förvara i kyl. Den brukar hålla 2-3 dagar. Mandelmassan (pulpen) kan du torka och mala till mandelmjöl eller frysa in och använda i kakor, godis eller burgare.
Gillar du inte smaken av mandelskalen kan du antingen smaksätta mandelmjölken med lite dadlar, kardemumma, kanel eller vanilj eller vad du nu kommer på, eller så kan du skala mandeln när den blötlagts innan du mixar den. Skalet är då lätt att dra av och jag brukar se det som en stund av skön meditation. Mandelmjölk på skalad mandel blir mild, vit och fin.

Färsk ingefära är en av våra mest läkande rötter, den är billig, lätttillgänglig och passar i både maträtter, desserter och godis. Den är anti-inflammatorisk och stärkande för immunförsvaret. Gillar du en kopp te kan du bara lägga några skivor i tevattnet, eller som jag gör, mixa ner den i en smoothie.

Manukahonung är en speciellt antiinflammatorisk honung som kommer från Nya Zeeland med ett medicinalvärde med beteckningen AMF (Active Manuka Factor) 10+ där 10+ står för en flerfalt starkare effekt och honungen är mycket omskriven för sin egenskap att slå ut en streptokockbakterie som vanlig medicin inte klarat av. Tyvärr är denna honung ganska dyr och inte lokalproducerad men det är nog en av de produkter som får vara värd det.

Citron använder jag till allt. Köper enbart ekologiska eftersom jag ofta även använder skalet. Ska jag bara pressa juicen så brukar jag riva skalet innan som jag torkar och mal, och använder som smaksättning i olika maträtter. Det ger ett annat djup än färsk. Skippa köpevatten och skiva en citron som du lägger i en tillbringare med lock, fyll på med vatten och ställ i kylen. En citron brukar räcka till fyra-fem påfyllningar innan den behöver bytas ut. Billigt, gott, ekologiskt och bra för miljön. Citron är utrensande och hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter, att börja dagen med ett glas citronvatten är en av de bästa sakerna du kan göra för din kropp eftersom citronen drar med sig nattens skräp som samlats i dig. En nyhet som kommit är Citrus Spray Display som du bara sticker i din citron och sprayar på.

Bladgrönt – åh jag vet inte var jag ska börja med det. Bladgrönt är så totalt heltäckande som näring-, vitamin- och mineralkälla så jag vet inte hur jag ska beskriva dem! Du skulle kunna leva på enbart bladgröna smoothies, så heltäckande är de. Avgörande är att fibrerna ska mixas sönder så att kroppen kan ta upp dem. Det fungerar ungefär som när kossan idisslar för att kunna ta upp näringen. Vi idisslar inte och behöver därför sönderdela dem för att tillgodogöra oss näringen. Det räcker alltså inte att äta dem i en vanlig sallad. Det är också viktigt att variera det bladgröna och inte bara äta samma sort dag efter dag. Sommartid kan du plocka svinmålla, kirskål, hallonblad, morotsblast, björklöv, vinbärsblad mfl.. vintertid får det bli spenat, salladsblandningar, ruccola, ärtskott, citronmeliss och andra färska kryddörter eller vad man nu hittar. Tyvärr är det ekologiska utbudet väldigt sparsamt men det går om man använder fantasin lite. Bladgrönt går också göra av groddar om man vill göra det hemma. Oerhört vitaminrika! Det finns även torkat grönt som Spirulina och vetegräspulver, det händer att jag använder det men bästa effekten får du av färska råvaror. Du vet väl att bladgrönt också innehåller en hel del protein? Så skippa proteinpulvret och ät riktig mat istället ;)

Fyll nu på depåerna efter vinterns alla basilusker så du kan möta vårens äventyr frisk, stark och pigg!!

Kommentarer är avstängda.