VM Adventure Racing, del 1 av 2

Med varsin gårdagens kalla pizza klev vi i gryningen den 10 augusti på bussen. Dax för laget Outnorth Adventure Team att under 5h busstur på allvar sätta sig in i stundande veckas äventyr; 2017 års VM i Adventure Racing – Cameco Cowboy Tough. Högen av kartor i knäet var maffig. Tillsammans med 60 förväntansfulla lag från världens alla hörn körde bussarna från Casper ut till start i Jackson Hole Mountain Resort. Vildmarken som susade förbi utanför fönstret var vägen tillbaka till mål. Ingen återvändo!

Teamet från vänster: William (support), Christer (navigatör), Cecilia (logistik), Mats (navigatör) & Christian (lagledare)

 

Sträcka 1,2,3,4 (Dygn 1)

Amerikanska nationalsången inledde starten av en prolog 5km i Jackson Hole. Det gick i ett skenande tempo upp och ner för slalombacken. Vi försökte att springa så lugnt vi kunde. Löpningen fortsatte sedan med ytterligare en sträcka flack asfaltslöpning 12km. Vi travade på i ett stabilt tempo omringade av lag. Vi sippade Cola och andra snabba kolhydrater utan att ta för hårt på krafterna, detta är ju bara början…

Lämnar Jackson Hole Mountains i bakgrunden

Löpningen ledde oss fram till en flod och sträcka 3; Packraft. Vi pumpade upp våra gummibåtar och sedan bar det iväg! Det var fin fart på vattnet, turkos härlig färg och jättefin natur däromkring. Laget gjorde en stark paddling och var ikapp flera lag inför växling några timmar senare.

Vi tömde båtarna på luft och packade ner dem vid växling. Ryggsäcken proppades full med ny energi och vätska, bytte till torra strumpor och sedan började ”världens längsta uppförsbacke”. Vi trekkade i ca 13h upp och ner. Det gick flera timmar snabbare än estimerat mycket tack vare god navigeringsförmåga i laget. Men det var otroligt tufft! Vi kröp på alla fyra för att komma upp för vissa branter och på en höjd av ca 3000 höjdmeter så kändes det ganska kämpigt. Vi var dock så pass pigga att vi sprang ganska mycket där det var platt eller gick utför men det slet hårt på benen. Vi trekkade hela natten igenom och nådde nästa växling i gryningen. Vi tyckte att natten hade varit skönt ljummen men vi möttes av lite frost på cykellådorna. Vi klarade oss utan konfrontation med björn fastän vi hade lite feeling på ett ställe att ”här kommer den att dyka upp…!

 

Upp och mera uppför i Björnriket

Sträcka 5 och 6 (Dygn 2)

Efter den första långa trekken var det skönt att komma upp på cykeln. Precis som många andra sträckor följde str 5 mönstret lätt och snabbt i början för att på slutet bli utmanande. Nu bjöds det snabba vägar med rejäla rakor. En kaffe inhandlades under vägen. Vi hade sedan effektiv samkörning med ett annat lag. Under eftermiddagen blev det krävande hett och både stigar och karta blev svårare att följa. På sena eftermiddagen var sträckan avklarad och vi tog planerat sömnstopp två timmar på växlingsplatsen ut på nästa långa trekk, sträcka 6. Vår uttänkta sömnstrategi var att utvilade ta oss an trekken. Det blev bra om än att vi hade svårt att sova och att vi vilade bort några timmar dagsljus. Återigen var trekkningen lång och krävande, 65 km och 3000 höjdmeter. Därtill visade sig de stigar som fanns på kartan i många kilometer helt saknas. Vi fick i pannlampornas sken gå kompassriktning i skogar som bestod av plockepinn av fallna trädstockar. Riktigt krävande och vårt lag bestod provet och klarade sträckan på en konkurrenskraftig tid. I slutet av sträckan blåste den ökända Wyoming-vinden upp. Till vår lycka som medvind och vi nådde växlingen som var belägen i en vilda western-stad. Där bjöds vi på bourbon-whiskey av arrangören för att fira och stärka passeringen av halva loppet. Det smakade riktigt bra vid tillfället. Återigen följde vi uppgjord plan för sömn och sov två timmar i den lada som erbjöds. Nu var sömnen bättre och laget visade också nya krafter ut på följande cykelsträcka.

Kartan visade en fin vandringsled, vi såg dock ingen stig på över 3h…

 

Vätskedepå.

 

Outnorth Adventure Teams äventyr fortsätter i nästa inlägg… En stark avancering av laget väntar! Men det närmar sig mörka moln i horisonten och problemen börjar hopa sig.

 

Kommentarer är avstängda.