Skaljackor Dam

(144 produkter)

Hitta rätt skaljacka för dam hos oss på Outnorth. Vi har ett brett sortiment av skaljackor för dam som passar till olika aktiviteter och med olika prisklasser. Hos oss hittar du funktionella och snygga skaljackor från exempelvis Haglöfs, Lundhags, The North Face och Fjällräven.

Skaljacka dam – det ultimata basplagget

Oavsett om du ska ut och vandra i hårt klimat på fjället eller ta en promenad till affären när det duggar, så är skaljackan det perfekta plagget. Själva namnet skaljacka skulle man kunna argumentera för att det har två olika betydelser. Först och främst är skaljackan ett yttre skal som skyddar dig mot vädrets makter, både blåst och regn. En bra skaljacka är nämligen både vattentät och vindtät, samtidigt som den andas och är bekväm nog att röra sig i – ett perfekt yttre skal. Men förutom att vara ett yttre skal är skaljackan även väldigt användbar. Du kan ha den en sommardag när det blåser och duggar lite såväl som på ett blåsigt fjäll i vintertid när det är många minusgrader. Skaljackan går bra att skala av och på, alltefter vad du har under den. Mångsidigheten beror på plaggets andningsförmåga och tekniska membran som släpper igenom fukt från insidan, men inte utifrån och in. Detta gör att du kan svettas i plagget samtidigt som det skyddar dig från vindar eller fukt som kyler ner. På sommaren räcker det med ett tunt plagg under skaljackan, exempelvis en t-shirt, medan på vintern kan man skala upp och ha fler lager under för att hålla värmen – exempelvis varma stickade tröjor för dam eller även en fleecejacka för dam.

Som om det inte räckte med att skaljackan gör dig ”immun” mot vädrets makter och kan användas året om, det är dessutom också ett väldigt lätt plagg som enkelt kan packas ner i ryggsäcken eller valfri väska utan att ta mycket plats. Vi på Outnorth rekommenderar alla att ha minst en kvalitativ skaljacka på sig eller med i packningen på varje utflykt, resa eller egentligen närhelst man planerar att vistas utomhus.

Membranet – magin i en skaljacka

Skaljackor har oftast ett speciellt membran innanför yttertyget. De kan bestå av olika många lager membraner – det vanligaste är två lager, tre lager eller två och ett halv lager.

Två lager innebär att det finns ett löst hängande innertyg som skyddar membranet mot slitage inifrån. Tre lager innebär oftast att innertyget sitter ihop både med membranet och yttertyget. Två och ett halvt lager innebär att jackan har ett nätliknande skydd som sitter fast på insidan av membranet. Förenklat kan man säga att trelagersjackor oftast har starkare kvalitet än två lagers eller två och ett halvt lagers. Å andra sidan är jackor med färre lager oftast tunnare, lättare och smidigare. Så vilket som är bäst beror helt enkelt på vad du ska använda jackan till.

Membranet i skaljackan är det som släpper ut fukt och ånga inifrån samtidigt som det skyddar mot både väta och vind utifrån. Teknologin introducerades av Gore-Tex på 70-talet och än idag är Gore-Tex ett väldigt bra och populärt val för diverse skalplagg. Idag har det dock kommit många fler alternativ som ofta är precis lika bra. Om du inte behöver en fullt så teknisk jacka, som oftast är lite dyrare, men ändå vill vara skyddad mot vädrets makter kan du kika på vårt stora urval av regnjackor för dam.

Utöver de häftiga membranen brukar skaljackor även ha tejpade sömmar för att hålla vinden och fukten ute. Och ibland har de även ventilationsöppningar, exempelvis under armarna, för att du ännu enklare ska kunna skala plagget och släppa ut ånga om du svettas.

Om du blivit övertygad om att köpa en skaljacka är vårt bästa tips att läsa produktbeskrivningarna av varje jacka så att du gör ett välgrundat beslut som passar dina behov.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!