Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Expertpanelen

Go Outnorths experter är Niklas Lundgren, inköpare på Outnorth och produktexpert, Christian Ericsson, multisportande yrkesofficer som är expert på utomhusträning samt Christer Casselsjö, multisportande läkare. Har du en fråga till experterna? Skicka ett mejl till gooutnorth@outnorth.com Döp mejlet till ”Expertpanelen”. Din fråga kan publiceras i kommande nummer av Go Outnorh.

Blank

Träna lugnt och glöm inte stretcha

Jag vill komma igång med löpningen nu till våren. Vad ska jag tänka på för att undvika skador och problem?
Andreas, Jönköping


Svar: Börja löpa lugnt, inled gärna passen med att gå och öka stegvis till det tempo du känner dig bekväm med. Jag försöker alltid att värma upp och varva ner minst 10 minuter innan och efter själva intensiva delen av passet. Glöm inte bort att stretcha och styrketräna framförallt sätesmuskulaturen som annars kan bli stel och tråkig och orsaka problem som känns till exempel i knä och höft. På outnorth.se visar jag två styrkeövningar som jag tycker är bra både för hållning och för styrka i sätet. När mina övningar inte hjälper dig, och du behöver ytterligare tips och inspiration om sådant, så vänd dig till en idrottspecialicerad sjukgymnast eller en elittränare som kan löpning.

Christian Ericsson, Go Outnorths träningsexpert

Hjälp med att välja rätt sovsäck

Jag ska köpa en ny sovsäck, men vet inte riktigt vilken jag ska välja. Ska jag välja en av syntet eller en av dun?

Emma, Gävle


Svar: Fördelen med en dunsovsäck är att den med samma värmeisolering eller temperaturrating som en syntetsovsäck kommer väga mindre och ta mindre plats. Det finns än så länge inget på marknaden i syntet som kan generera den värme som du får från dun – till samma vikt och volym. En dunsovsäck kostar oftast mer, men dun har också en längre livslängd än syntet, så se det som en investering. Det finns en nackdel med dunsovsäcken och det är att den inte klarar av fukt lika bra som syntet. Så om du vet att du kommer vara i fuktiga, blöta eller blåsiga miljöer så tycker jag att du ska titta på en syntetsovsäck. Det finns också dunsovsäckar där dunet är behandlat för att vara vattenresistent.

Niklas Lundgren, produktexpert på Outnorth

Blank
Blank

Fördelar med en aktiv livsstil?

Förutom att det är lättare att hålla vikten, vilka fler hälsofördelar för en aktiv livsstil med sig?

Alexander, Malmö


Svar: En aktiv livsstil, och då menar jag rask promenad tre gånger i veckan eller liknande, har otroligt många positiva effekter på kroppen. Det finns till exempel inget enskilt blodtryckssänkande läkemedel som sänker blodtrycket mer än regelbunden fysisk aktivitet! Förutom att sänka blodtrycket så hjälper en aktiv livsstil din kropp att sänka blodfettsnivåerna, bygga muskler och sänka den låggradiga inflammationen i kroppen. Den har dessutom positiv effekt på stämningsläge och kognition (tankefunktion). Nämnde jag att en aktiv livsstil även minskar risken att dö i hjärtinfarkt och plötslig död? Visst är det fantastiskt att en vårpromenad kan ha alla dessa effekter!

Christer Casselsjö, läkare

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!