Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Ola Skinnarmo är ISBITEN

Stark, glad och lite fet. Det är tre egenskaper man behöver för att vara en bra äventyrare. Det säger Ola Skinnarmo, professionell upptäcktsresande, överlevare och författare till boken Isbiten.

När vi vanliga dödliga pratar lite blaserat om jobbresor och nämner Göteborg, Sundsvall och Stockholm, kanske London eller New York om det vill sig riktigt väl, då pratar äventyraren Ola Skinnarmo om ställen som Svalbard, Everest Base Camp, Zambezifloden och Grand Canyon. Ola reser inte i jobbet, han jobbar med att resa. – Jag älskar att resa och har genomfört ett antal expeditioner sedan 1995, berättar han. Förra året hade jag ingen egen expedition, men däremot var jag guide på fyra gruppresor som vi arrangerade med vår resebyrå Expeditionsresor. Det är

fantastiska resor, man får uppleva annorlunda ställen på det riktiga sättet. Nämligen genom att ta sig fram för egen maskin, inte bara flyga över med helikopter. Nu i höstas vid Zambezifloden fick vi se flodhästar och elefanter och dessutom vara med om en flock lejon som gick genom lägret på natten. Det var häftigt. Om man tittar tillbaka på Olas bedrifter så är han bland mycket annat förste svensk som har skidat till både Sydoch Nordpolen. Han har även följt André i fotspåren till Svalbard. Det sista är ett favoritresmål, berättar han och bjuder på stark espresso på

Expeditionsresors kontor i Stockholm. – Svalbard ligger nära och har cool arktisk vildmark, den sista vi har i Europa. Där uppe känner man också historiens vingslag. André var den första riktige svenske äventyraren.

Blank

"Lyckat misslyckande"

Förutom de resor Ola gör som guide har det hittills blivit ett flertal expeditioner de senaste femton åren, varav sex av dem är återberättade i boken Isbiten som kom i höstas. I boken berättar han om sina stora polarexpeditioner, bland annat om jakten på äventyraren Adolf Erik Nordenskiölds skepp Vega som försvann på nordöstra Grönland i början av 1900-talet. Expeditionen ägde rum under ett par månader sommaren 2013 och Ola minns den med glädje. Han kallar den för ett ”lyckat misslyckande”. – Expedition Vega var ett äventyr, berättar han. Men tyvärr hittade vi bara sten.

Antagligen krossades skeppet mot något av de gigantiska isbergen. Men det är ändå den mest lyckade misslyckade expedition jag genomfört. Vi pushade gränser och sökte av ett havsbottenområde på ofattbara 230 miljoner kvadratmeter. Vi hade med avancerad utrustning och den data vi samlade in använde forskarna ombord till att kartlägga en vit fläck och få fram tidigare okänd Det är en seger i sig. ”Lyckat misslyckande”, ”lev livet medan du lever” och ”fyll inte bara livet med år utan åren med liv”. Ola formulerar sig gärna i den typen av underfundiga

meningar, både i sina böcker och när han åker runt i landet och föreläser om sina äventyr och sin livsfilosofi. – Jag försöker inspirera människor att förverkliga sina mål och använder mig själv som exempel. Kan jag, så kan du. När jag inspirerar någon att likt mig nå ända fram med ett leende på läpparna så är det fantastiskt.

Blank

Vardagen är ett äventyr

Ola vill egentligen inte definiera ordet äventyr. Men efter lite övertalning säger han att det inte alls behöver handla om att bestiga Mount Everest eller åka forsränning i Grand Canyon. – Glädjande nog känner jag att jag inte behöver åka till Nordpolen för att upptäcka äventyret, jag kan gå ut i skogen med mina barn istället. Det är viktigt att inte glömma att äventyret finns runt

hörnet. Mitt recept är att krydda vardagen med äventyr. Man jobbar nio till fem, det är inte så mycket att göra åt, men vad gör man fem till nio? Ola, vardagsäventyraren, har talat. Men det finns trots allt även en upptäcktsresande i Ola som pockar på uppmärksamhet. Att resa är ju ändå hans jobb. Så nästa år är det meningen att en expedition med Ola i spetsen ska bege sig till Antarktiska

halvön. – Vi ska segla med ett fartyg som är gjort för extrema omständigheter. Vi ska fota, filma och äventyra. Mer kan jag inte berätta just nu, säger Ola och ler hemlighetsfullt. Hur var det då med det där att man måste vara stark, glad och litet fet för att vara en äventyrare? – Så man har lite att ta av. Det gäller alla de nämnda egenskaperna, säger Ola och skrattar.

ÖVERLEVNAD

Vad ska man ha med sig på fjället? För överlevnad och bekvämlighet.

  • Satsa på bra utrustning i god kvalitet och i låg vikt.
  • Ett litet primuskök så att du kan laga god mat. Unna dig något extra så att du förgyller tillvaron, till exempel en korv som du kan karva en bit av.
  • Navigation är livsviktigt. Karta, kompass, och GPS så att du känner dig trygg med att gå utanför vandringslederna.
  • Riktigt bra kläder i till exempel Goretex-material så att inte vädret gör turen tråkig och trist. Då har du det bra även om det inte är soligt.
  • Ta med ett bra liggunderlag, till exempel Exped, så att du sover skönt och mjukt även ute i vildmarken.
  • Ha alltid med ett ull-underställ som värmer även om det är fuktigt. Ull luktar inte heller pyton trots att man har använt det ett tag.
  • Ta med dig en Gopro-kamera och gör en minidokumentär som du klipper ihop hemma. Det blir ett roligt minne för livet.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!