Marcus Hellner tipsar

– Så hittar du rätt längdutrustning

Vilka längdpjäxor ska jag köpa? Hur mycket valla behöver jag? Och vad är det för skillnad på ett par längdstavar för 500 kronor jämfört med de där för 2 000 kronor? Outnorths Marcus Hellner, med bland annat tre OS-guld på meritlistan, guidar dig i längdutrustningsdjungeln.

Intresset för längdåkning är väldigt stort i Sverige och allt fler väljer att åka längdskidor – det märks inte minst på det enorma intresset för Vasaloppet. Men oavsett om du ska åka något av loppen i fäders spår, eller om du vill få till fin träning på hemmaplan handlar mycket om att ha rätt utrustning. Hur du hittar rätt skidor skriver vi mer om i en artikel som du hittar här.

Blank
Blank

I denna artikel ska vi med hjälp av Outnorths egen Marcus Hellner, som vunnit tre OS-guld, ett VM-guld och tagit ytterligare en rad mästerskapsmedaljer, guida dig till rätt utrustning för dina turer i längdspåren.

Pjäxor – ”Välj en pjäxa som sitter bra på foten”

– Om du redan på förhand vet att du vill åka både skejt och klassiskt och bara vill köpa ett par pjäxor kan du satsa på en kombipjäxa. Det är den typ av pjäxa som elitåkare använder i skiathlonlopp. Men det bästa är givetvis att satsa på en specialpjäxa för respektive åkstil, säger Marcus Hellner.

En skejtpjäxa går upp högre på benet än vad den klassiska pjäxan gör:

– Här gäller det för det första att välja en pjäxa som sitter bra på foten. Det skiljer på olika läster. Generellt kan man säga så att en dyrare pjäxa har bättre stabilitet. Dessutom är de dyrare pjäxorna lättare. Om du jämför våra racingpjäxor med en motionärspjäxa så är det klart mindre foder i vår pjäxa. Den som motionärerna använder är klart varmare, vilket kan vara en fördel om du fryser om fötterna, säger Hellner.

Däremot är det ungefär samma lästhöjd på samtliga klassiska pjäxor oavsett prisklass. Viktigt är förstås att du köper pjäxor som har samma system som du har på din bindning. Det finns ett par olika varianter.

Stavar – ”Viktigt att hitta rätt längd på staven för att underlätta tekniken”

När det gäller stavens längd i klassisk åkning finns det olika riktvärden. 84 procent av din kroppslängd är en siffra som nämns relativt flitigt. Att staven inte ska nå axelns överkant är en annan, men barn ska ha kortare stavar än så.

– Stavlängden är väldigt viktig för tekniken, så att hitta rätt stavlängd är betydelsefullt. Råkar du köpa en för lång stav finns det möjlighet att korta ner den i efterhand, tipsar Marcus.

– Det som skiljer en dyr stav jämfört med en billigare är vikten, pendeln – alltså att den kommer tillbaka på samma plats varje gång, och känslan. Det är stor skillnad på olika stavar. Samtidigt gäller det att välja en stav som passar för det som den ska användas till. Om du vet att du ska starta långt bak i Vasaloppet och att det troligen kommer att vara åkare både före och efter som kommer att kliva på staven är det bra att välja en stav i ett något mer hållbart material, säger Hellner.

Sedan några år tillbaka har i princip alla stavar ett handtag och ett grepp som gör att du inte behöver hålla i staven på samma sätt som tidigare. Handen sitter fast i staven.

Värt att notera är dessutom att det går att byta trugorna, beroende på underlag. Vet du på förhand att det kommer att vara väldigt mjuka förhållanden kan du byta till en större truga som inte sjunker igenom snön så lätt.

Blank
Blank

Handskar – ”Passform och att den håller dig varm”

När det gäller handskarna handlar det i princip enbart om passform. Det ska vara en handske som sitter bra på handen.

– Sedan gäller det förstås också att hitta en handske som håller dig varm om handen, säger Hellner och fortsätter:

– Det kan vara bra att ha två olika typer av vantar. En tunnare och en tjockare. När det är riktigt kallt väljer jag ett par klohandskar. Den är dels tjockare och så kan jag röra lite på fingrarna i handsken vilket gör att de håller sig varma.

Valla – ”Gå en vallakurs, det lönar sig i längden”

Vi kan såklart inte hålla oss från att ställa en fråga kring ämnet som är absolut vanligast bland längdåkare, oavsett nivå, under vintern; nämligen valla. Vad ska man ha?

– När det gäller vallning är det verkligen plånboken som måste styra. Jag tror generellt sett att många har för mycket valla. Det finns ett grundkit som är en väldigt bra start. Jag tycker absolut att det kan räcka. Men är ju vallningen något som förändras från dag till dag, säger Marcus Hellner.

Hur lång tid lägger du på vallning när du är hemma och tränar?

– Jag vill se till att åka på bra skidor. Det blir roligare så. Framför allt om jag ska åka intervaller så måste jag ha bra vallade skidor för att träningen ska optimeras. Men som motionär är jag inte säker på att jag tycker att det är värt att lägga pengar på att valla med flour. Det kanske är bättre att lägga någon extra timme på att träna i stället, säger Marcus Hellner med ett litet skratt.

Att lära sig valla är en mycket viktig del för att få ut mer av sin skidåkning:

– Jag skulle säga att det är väldigt värdefullt för många att åka på en vallaträff för att få tips kring hur du ska lyckas med vallningen. Det blir mycket roligare att åka på ett par bra vallade skidor, säger Marcus Hellner.

Att tänka på:

1. Välj pjäxa efter passform och stabilitet.

2. Det är viktigt att hitta rätt stavlängd, allt för att optimera din åkteknik.

3. Ha olika tjocklek på dina skidhandskar. Detta beroende på utetemperaturen.

4. Gå en vallakurs för att utveckla din vallning och få ut mer av din skidåkning.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!