Blank

Friluftsfrämjandets 3 tips på sportlovsäventyr i snön.

Naturen är en oändlig upptäktsplats för äventyr. Lägg till högar med kramsnö och fantasin tar sig längre ut i spåren. På fjället, i skogsgläntan eller runt husknuten – sportlovet är snart här och äventyren hittar vi överallt. Här får du några tips fyllda med naturglädje.

Åka längd med familjen: Gör längdåkningen till ett äventyr!
Skidåkning för barn är glädje och lekfullhet. För de flesta barn blir skidåkning i ett spår utan direkt mål lätt tråkigt och det blir lite gnälligt. För att undvika det, gör åkturen till ett äventyr istället.

 • Ta fika ofta, med en härlig matsäck – torkad frukt, godis och varm choklad ger en härlig känsla till åkturen.
 • Åk utanför spåret i naturliga terrängen där gupp och ojämnheter gör skidfärden till ett äventyr eller varför inte stanna upp och leka en lek med skidor på fötterna?
 • Se till att klä er efter väder. Genom att klä sig efter lager-på-lager principen blir det enklare att hålla rätt temperatur och klä av och på dig efter vad som känns bra just i stunden.

Ta ut fikat: några tips för en vintereld
Ta dig ut till din favoritplats med fikat – eller varför inte göra upp en eld när det är lunchdags?

 • Bär med lite ved ut till eldplatsen
 • Ta bort det övre fuktiga lagret på eldstaden och bygg en eldstad av sten kring den. Forma stenarna som ett nyckelhål – det ökar syretillförseln.
 • Under täta granar finns knaster och små pinnar som, faktiskt, alltid är torra i alla väder. Perfekta för att tända upp brasan. Undvik att plocka sånt som ligger i mossa eller direkt på marken, de brukar vara väldigt blöta.
 • Släck elden efter dig ordentligt. När det går att ta på den överblivna askan vet vi att den är släkt.

Testa Naturparkour: Bygg din egen hinderbana
Med lite spring i benen och en lockande skog hitta en plats där det finns mycket snö. Kanske vid slalombacken eller i skogen?
Tänk ut en slinga i naturen omkring dig. Fallna träd är perfekta att hoppa över och stora stenar och varva med stationer/hinder:

 • Skapa en portal av exempelvis tre stora snöbollar- två i botten med ett mellanrum och lägg den tredje uppepå så du lätt kan ta dig igenom.
 • Rulla stora snöklot som du kan hoppa över
 • Flera mellanstora snöbollar på rad för att köra slalom mellan (tänk på att ha lite mellanrum)
 • Kolla in Friluftsfrämjandets Youtube-kanal där du hittar flera spännande sätt att ta sig över hindren. En Lazy är perfekt på ett snöklot!
  Upprepa de olika stationerna så många gånger du vill för att få en längre bana. Och glöm inte att bara fantasin sätter gränser. Hur många nya vägar hittar du?

Låt äventyret börja.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!

Jämför produkterJämför

Toolbar example

Genom vårt verktyg för att jämföra produkter kan du enkelt se och jämföra olika egenskaper på våra produkter.

Klicka på -symbolen bredvid de produkter du vill jämföra. Klicka sedan på den stora -symbolen längst ner och tryck på jämför.
Informationen varierar beroende på vilka produkter du väljer, exempelvis färger, vattentätt, vikt, batteritid, packvolym och mycket mer.
-Helt enkelt lite lättare för dig att jämföra och hitta rätt produkter!

  Ta bort val

  Mina favoriterSe dina favoriter

  Toolbar example

  Klicka på -symbolen för att lägga till i favoriter

  Här hittar du de senaste produkterna som du markerat som favoriter. För att visa alla produkter som du har lagt till kan du enkelt logga in
  på Mina sidor och klicka på fliken Mina Favoriter.
  - Allt det bästa på ett ställe!