Sugen på att börja klättra?

Klättring är en sport som kan utföras både inomhus och utomhus. Det finns olika typer av klättring, där du behöver diverse sorters utrustning. Bouldering är den form av klättring där det behövs minst utrustning, du behöver bara ett par skor och lite krita. Vill du klättra med rep behövs även en klättersele, repbroms och en karbin. De former av klättring som vanligtvis kategoriseras är sportklättring, bouldering, tradklättring och alpinklättring.

Blank
Blank

Vilka skor ska jag ha?

Som nybörjare kan det vara bra att välja en ”snäll” klättersko, en sko vars sula är platt och mjuk. Var observant på att en klättersko ska sitta tajt på foten, tån ska nå fram till spetsen på skon för optimalt grepp på väggen. Är du en lite mer erfaren klättrare är kanske en aggressivare sko att föredra, en sko där själva tån är mer böjd nedåt, vilket ger ytterligare kontakt med väggen.


Vad ska jag tänka på vid köp av klättersele?

Det viktigaste vid köp av din första sele är att den är bekväm på kroppen, en med justerbara benslingor är att föredra. Se till att selen sitter fast i midjan, att den inte går att dra ner över höfterna. Utrustningsslingor finns på de flesta klätterselar, där kan du hänga dina karbiner, broms och kritpåse.

Blank
Blank

Vilken repbroms ska jag välja som nybörjare?

En repbroms används vid säkring av klättrare eller vid firning. Det finns en mängd olika repbromsar som fungerar på olika sätt och som passar olika typer av rep. Den vanligaste bromsen för nybörjare kallas ”hink” och det är en sådan du använder vid uppklättring för topprep. Mer avancerade repbromsar är ofta självlåsande, vilket ger extra säkerhet till både klättraren och till den som säkrar.


Vilken karbin ska jag ha till min repbroms?

Det viktigaste när du köper din första karbin är att kolla så att den är gjord för just klättring, samt att det är en karbin som går att låsa. Beroende på hur din repbroms ser ut rekommenderas olika karbiner, var noga med att kolla att karbinen är kompatibel med din broms.


Vad ska jag ha för krita?

Krita används för att få bättre grepp på väggen, det gör händerna mindre fuktiga. Krita kan köpas i olika former, löst, i boll, flytande samt i block-form. Vid bouldering kan du ha vilken sort som helst, vid repklättring är det smidigast med lös krita som du förvarar i en kritpåse.


Produkter för klättring hittar du hos oss på Outnorth ›

Blank
Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!