Sugen på att börja klättra?

Klättring är en sport som kan utföras både inomhus och utomhus. Det finns olika typer av klättring, där du behöver diverse sorters utrustning. Bouldering är den form av klättring där det behövs minst utrustning, du behöver bara ett par skor och lite krita. Vill du klättra med rep behövs även en klättersele, repbroms och en karbin. De former av klättring som vanligtvis kategoriseras är sportklättring, bouldering, tradklättring och alpinklättring.

Blank
Blank

Vad ska jag tänka på vid köp av klättersele?

Det viktigaste vid köp av din första sele är att den är bekväm på kroppen, en med justerbara benslingor är att föredra. Se till att selen sitter fast i midjan, att den inte går att dra ner över höfterna. Breda remmar är bekvämare att hänga i men kostar i regel mer. Utrustningsslingor finns på de flesta klätterselar, där kan du hänga dina karbiner, broms och kritpåse.


Vilka skor ska jag ha?

Som nybörjare kan det vara bra att välja en ”snäll” klättersko, en sko vars sula är platt och mjuk. Var observant på att en klättersko ska sitta tajt på foten, tån ska nå fram till spetsen på skon för optimalt grepp på väggen. Är du en lite mer erfaren klättrare är kanske en aggressivare sko att föredra, en sko där själva tån är mer böjd nedåt, vilket ger ytterligare kontakt med väggen. Klätterskor brukar generellt delas in i fem olika varianter:

Neutral – Technical – Performance – Approach – Isklättring

Neutral sko: En neutral sko är en allroundsko med platt och symmetrisk sula. Bra för både nybörjare och mer avancerade klättrare. Den raka tåboxen gör det bekvämare vid exempelvis sprickklättring.

Teknisk sko: En teknisk sko kan också användas vid de flesta sorters klättring, men här är sulan oftast lätt böjd eller asymmetrisk för att ge bättre grepp på smala ytor. Klättrar du inomhus och behöver få fäste på riktigt små steg är oftast en teknisk sko att föredra.

Performance-sko: En performance-sko används vid aggressiv klättring. Kraftigt böjd sula eller hög asymmetri ger mer kraft till tårna vilket underlättar vid överhäng. På grund av dess form är en performance-sko inte särskilt bekväm att klättra sprickklättring eller platta väggar.

Approachsko: En Approachsko är precis som det låter en sko som är till för att ta dig fram till klätterplatsen. Byggd som en vanlig sneaker men med en tåbox som påminner om en neutral klättersko för att du ska kunna utföra enklare klättring utan att behöva dra på dig dina vanliga klätterskor.

Skor för isklättring: Vid isklättring används särskilda bergsbestigarkängor med ordentligt hård vridstyvhet och stegjärn för isklättring som du fäster på kängan.

Blank
Blank

Vilken repbroms ska jag välja som nybörjare?

En repbroms används vid säkring av klättrare eller vid firning. Det finns en mängd olika repbromsar som fungerar på olika sätt och som passar olika typer av rep. Den vanligaste bromsen för nybörjare kallas ”hink” eller ”ATC-Air Traffic Controller” och det är en sådan du använder vid uppklättring för topprep. Mer avancerade repbromsar är ofta självlåsande, vilket ger extra säkerhet till både klättraren och till den som säkrar. Vid rappellering kan en firningsåtta användas för en mjukare nedstigning. Prata med din klätterinstruktör om hur dessa används då det är viktigt att de fästs korrekt för en säker funktion.


Vilken karbin ska jag ha till min repbroms?

Det viktigaste när du köper din första karbin är att kolla så att den är gjord för just klättring, samt att det är en karbin som går att låsa. Beroende på hur din repbroms ser ut rekommenderas olika karbiner, var noga med att kolla att karbinen är kompatibel med din broms.


Vad ska jag ha för krita?

Krita används för att få bättre grepp på väggen, det gör händerna mindre fuktiga. Krita kan köpas i olika former; löst, i boll, flytande samt i block-form. Vid bouldering kan du ha vilken sort som helst, vid repklättring är det smidigast med lös krita som du förvarar i en kritpåse. De flesta svenska klubbar godkänner inte användning av lös krita vid inomhusklättring då det dammar mycket. Här rekommenderas därför flytande krita eller kritboll.


Övrig säkerhetsutrustning

Klätterhjälm: En klätterhjälm används när man klättrar eller rappellerar utomhus för att skydda huvudet mot fallande stenar eller om man skulle råka tappa greppet och falla. Även om repet och selen håller dig kvar finns det alltid en risk att man slår emot bergväggen.

Crash pad: Vare sig du bouldrar eller repklättrar är alltid de första 4 metrarna svåra att säkra; repet är ofta säkrat för nära marken för att hålla dig uppe vid ett fall och när du bouldrar har du oftast andra stenar nära klätterplatsen. Med en crash pad landar du säkert.


Produkter för klättring hittar du hos oss på Outnorth ›

Blank
Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!