Outnorth Member: 20% på alla Fjällräven-jackor - Till jackorna | Bli medlem

Vandra med hund

Att vandra tillsammans med din bästa vän är riktigt härligt. Men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när din hund är med ute på äventyr.

Klövjeväska

Klövjeväska, en väska för din hund, där den kan hjälpa til att bära sin egen packning. Det finns flera olika typer av klövjeväskor, viktigast är att hitta en som passar just din hund. Det finns de med fasta väskor och de som har väskor som man kan ta lös från selen. Den sistnämnda modellen kan underlätta vid pauser då du kan ta av enbart väskorna och inte hela selen. En tränad hund kan bära upp till 25 procent av sin kroppsvikt, men det är viktigt att träna upp det långsamt. Alla hundar kan inte bära lika mycket så var lyhörd.

Du kan låta hunden bära sin egen mat, vatten, godis eller något annat. Allt beror på vad ni ska ha med er samt hur mycket hunden kan bära. I klövjeväskan kan det också vara bra att ha en hopfällbar skål till hunden. Det finns flera olika modeller men överlag tar de väldigt lite plats och du ge både vatten och mat i den.

Skydd mot väder

Är din hund korthårig eller långhårig? Fryser den lätt eller klarar den av kyla? Blöt hund i tältet? Om du har en korthårig hund eller en hund som lätt fryser, kan det vara bra att ge hunden ett skyddande lager, som även går att använda under en regnjacka. Om det är väldigt varmt, som en varm sommardag, kan du istället låta hunden använda en kylväst.

Om olyckan skulle vara framme

Precis som vi människor kan också hunden skada sig. Ett första-hjälpen-kit i ryggsäcken är därför ett måste. Tänk på att hundar inte tål samma läkemedel som vi människor, så köp ett som är specifikt riktad till hund eller be om hjälp för att veta vad som borde ingå.

Ha som rutin att kolla igenom hunden vid pauser och när ni vandrat klart för dagen. Kolla efter fästingar, skärsår, skavsår och brännskador. Tassarna är extra viktiga att hålla koll på, kolla innan vilka underlag vandringen kommer bestå av. Ibland kan hundskor behövas för att skydda tassarna. Hundskor kan skydda tassarna mot vassa stenar, men även vid snö eller om det är varmt, varm asfalt eller varm sand bränner lätt tassarna.

Vatten och mat

Det är viktigt att hunden dricker väldigt mycket, så ta gärna med extra vatten. Har hunden exempelvis en klövjeväska så kan hunden hjälpa till att bära. Går ni en lång vandring är det en god idé att ha med extra energi till hunden, då den troligtvis gör av med mer än vanligt. Ta med lite extra av fodret du har men också något gott godis som kan fungera som motivationshöjare.

Blank
Blank

Distans och pauser

Tänk över hur mycket hunden är van vid att gå i normala fall. Brukar ni bara gå promenader på några kilometer? Då kanske det inte är en god idé att vandra två mil flera dagar i sträck. Se till att hunden är i god form för det ni planerar.

Pauser är viktigt att ta, oftast säger hunden inte till själv, men det är viktigt att ta regelbundna pauser och se till att hunden vilar när ni stannar.

Koppel

På många ställen, bland annat i fjällen, är det koppeltvång året om. Vad för koppel man vill använda är väldigt individuellt och kan variera beroende på vilken miljö man vandrar i.

Kom ihåg! ”Leave no trace” gäller även din hund, plocka upp efter den! Leave only pawprints.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!