Marcus Hellner tipsar:
- Så hittar du rätt teknik

Oavsett om du satsar på att placera dig högt i resultatlistan i Vasaloppet, eller om du bara vill ta en längdtur i det vackra vintervädret så finns det mycket att vinna på att utveckla din skidteknik.

”Ett bra tips för att få till sin teknik är att lägga bort stavarna. Då är det mycket lättare att hitta rätt i benarbetet. Utan stavar är det enklare att lyckas med tyngdöverföringen från det ena benet till det andra. Hitta balansen och våga glida ut på varje bentag. Det kan vara ett lite tråkigt tips, men det gäller bara att nöta skidtekniken. För det kommer att vara värt det, jag lovar,” säger Marcus Hellner.

Om du tränar inför ett lopp, exempelvis något av loppen i Vasaloppsveckan, har du mycket att vinna på att jobba på din teknik

Speciellt i långa lopp handlar det om att åka effektivare och energisnålare. Alltså åka fort med så liten insats som möjligt. För att lyckas få till en sådan teknik det handlar det om att åka mycket skidor, det är så du hittar rätt i tekniken. Om vi pratar specifikt om stakning så gäller det att få med andra muskelgrupper än bara armarna i stakningsarbetet - framför allt bålen.

Variation i passen är avgörande

I långloppsåkning har det blivit allt vanligare att elitåkarna väljer att åka utan fästvalla och staka hela vägen. Enligt proffsen ska man däremot absolut välja att åka med fäste under skidorna. Det handlar om att utnyttja alla de växlar som finns inom den klassiska tekniken. Det är väldigt få som åker enbart på en växel när de kör med sin bil till exempel.

Blank

Elitåkare har ett stort spann i sin träning

Distanspassen genomförs många gånger väldigt lugnt men när det står högintensiv träning på programmet, som exempelvis intervallträning eller fartimpulser, så görs det med absolut full fartmässig insats:

”Om du kör exempelvis fyra pass i veckan är det bästa du kan göra att få till en variation i träningen. Detta både när det gäller fart och distans. Långpassen är en nyckel i träningen. Vasaloppet är långt och det händer mycket i kroppen under ett så långt pass. Därför gäller det att ha varit ute och kört långa och lugna pass för att vänja kroppen vid en längre belastningsperiod. Dessutom är det bra att höja pulsen rejält, så ett intervallpass i veckan är bra att ha med i träningen. Där finns en rad varianter att använda sig av,” säger Hellner.

På de lugna distanspassen går det dessutom att lägga ner extra kraft på att utveckla sin teknik. Detta genom att åka avslappnat och hitta tajmingen i såväl stakning som diagonalåkning.

Tips för att förbättra din skidåkning

Lägg mycket fokus på teknikträning. Åk utan stavar för att hitta rätt i bentekniken. Med rätt teknik åker du effektivare och energisnålare. Variera farten i din träning och glöm inte att långpassen är en nyckel för att lyckas i Vasaloppet.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!