Sommardagar på vattnet

Nu värmer solen de flesta av oss och den efterlängtade sommaren har äntligen anlänt till vårt nordliga land. På något sätt så känns naturen ännu lite extra inbjudande på sommaren och det krävs generellt mindre utrustning. Dagarna är varma och nätterna är mildare, grönskan lyser, kvällarna är ljusa och vattnet bjuder in till ett dopp och en rad andra aktiviteter. Och det är just dessa vattenaktiviteter och olika färdmedel som vi ska prata om idag. Hur man kan vistas på vattnet på säkrast och roligast sätt för just dig.

Vi kommer att fördjupa oss extra i SUP, Kajak & Kanot med tips och tricks från oss och vår vän Jon Marin som driver Immelns Kanotcenter som minst sagt kan det här med vattenaktiviteter. Så ta er en kopp kaffe eller te och följ med oss ut på vattnet för jämförelser och tips!

I videon nedan kan du se vår intervju med Jon från Immelns Kanotcenter och få ännu fler tips för vad du ska tänka på när du ska ut och njuta sommaren på vattnet.

Blank
Blank

SUP

SUP:en är ganska ny för oss och även för Immelns Kanotcenter. Det känns som att den har blivit väldigt populär över hela landet i år - med all rätt tycker vi. Det har en balans av lugn och spänning, äventyr och mindfulness. Man glider sakta fram över vattnet och känner sig väldigt nära naturen där man står med paddeln i handen några centimeter över ytan. Man kommer åt många små kanaler och grunda partier tack vare att den inte ligger så djupt i vattnet och den inspirerar till upptäcktsfärder - tycker vi iallafall. Och varför inte använda den som badbrygga ute på vattnet och bada från, som Jon och hans familj brukar göra?

Man kan även ta med sig lite packning (i en drybag) under gummisnoddarna fram som finns på de flesta och vi ser fram emot att packa med oss utrustning för en SUP-övernattning på den. Den är relativt lätt och packas enkelt in i bilen när luften har släppts ut - hur smidigt! Nackdelarna med SUP:en är att den lätt fångar vind, att man har begränsad packmöjlighet samt att den är mindre stabil än andra färdmedel.

Kajak

Detta är en stor favorit av oss – kombinationen av äventyr och action. Närheten till vattnet och farten man lätt bygger upp med hjälp av rodret och dubbelpaddeln. Man sitter omsluten och det känns som att kajaken nästan ropar åt en att det är dags för äventyr i vildmarken. Jon nämnde att han jämför kajaken med en motorcykel - den är snabbare och man är lite närmre sin omgivning i känslan, men man har mindre packmöjligheter än t.ex. kanoten (som vi kommer till alldeles strax). Det finns ofta flera mindre fack för packning och förvaring för din utrustning och ett ‘’kapell’’ rekommenderas för att slippa bli (mer) blöt och få in vattnet i kajaken. Och av erfarenhet av uthyrning i 12 år så tipsar Jon även om att ta en grundkurs innan man ger sig av - för att lära sig hur den funkar i praktiken och hur man gör när man välter osv.

Nackdelarna med kajaken är att man inte kan packa med sig så mycket och att den är mindre stabil samt mer individuell än t.ex. kanoten. Det finns både en, och flera persons kajaker.

Blank
Blank

Kanot

Vårt mest beprövade transportmedel på vattnet. En så lugn och uråldrig sak och det är nästan så att man känner att man flyter tillbaka i tiden när man paddlar fram med sinavänner eller familj. Den är ofta mycket stabil och öppen för en fri känsla och rymmer och tål mycket packning. Den är social och bjuder in till prat och känns ofta robust. Kanoten jämförde Jon med bilen - större, stabilare, mer plats för packning men långsammare. Kanoten är enligt oss det stabilaste alternativet och ingen av oss har vält med den någon gång (peppar peppar), men om man gör det skulle vi nog säga att det är den jobbigaste att välta tillbaka igen med chans för att packningen flyter iväg om man inte fäst den ordentligt. Det är lätt att komma åt sin packning och t.ex. fiskelådan och är i allmänhet enklare att lära sig manövrera. Dock krävs det lite extra träning och teknik om man vill paddla den själv – speciellt om det blåser lite.

Nackdelarna är att den är långsammare, större och lite klumpigare att manövrera in i småkanaler och mellan stenar osv.

Motorbåt

Detta står högt upp på vår önskelista. Farten, vinden i håret, att man tar sig längre sträckor och inte behöver förlita sig på sin kropp för att göra arbetet. Väldigt stabil, rymlig och då kan man väl kanske jämföra motorbåten med en buss. Det öppnar upp sjöarna eller havet på ett annat sätt.

Nackdelarna är att det inte lika naturnära, låter mycket, snäppet svårare att lära sig och flerregler att följa och hålla koll på samt ganska mycket dyrare än ovanstående alternativ – och såklart en himla massa mer delar och teknik som kan fela. Den går även djupare och man kommer inte in i de små kanalerna eller mellan stenarna på samma sätt.

Blank
Blank

Flytväst

Använd flytväst när ni ska ut på vattnet - man vet aldrig när olyckan är framme och det är skönt att veta att man inte behöver tänka på det steget när man väl ligger där. Det är en enkel sak att ta på sig och räddar liv.

Avstå alkohol

Alkohol försämrar reaktionsförmågan och man är ‘’inte sig själv’’. Man vet inte hur man reagerar när olyckan är framme med alkohol i blodet och det skapar ännu mer fara.

Allemansrätten och särskilda regler

Respektera naturen och reglerna på den plats du är. Läs på eller fråga det lokala kanotcentret eller turistbyrån vad som gäller i just det område du ska paddla i. Får man elda? Vart är det fågelskyddsområde? Är det ett Naturreservat? Hur gör jag med toalett och sopor när jag är ute? Ta en stund till att läsa påför allas trevnad - en liten möda men ger mycket glädje.

Det finns väldigt många platser över hela landet som hyr ut kanoter, kajaker, SUP:ar och båtar så man kan testa olika varianter och se vilken som man själv tycker mest om. Även om det blivit en del info här så är det inte så svårt- ta er bara ut, ta med er fika och en handduk och njut, men följ reglerna och gör det på ett säkert sätt. Sen är det en bra idé att packa dina saker i en drybag när du ska ut - för att vara på den säkra sidan.


Ett stort TACK till Jon Marin, Linda Marin och Immelns Kanotcenter för gästvänligheten, intervjun och för att vi fick låna era härliga färdmedel – vi ses snart igen! Och skulle du åka till Immeln och hyra kanot, SUP eller kajak så kan ni väl hälsa från oss?

Det var det för den här gången! Hoppas ni har fått lite nya tips och idéer för ett äventyr ute på vattnet och så önskar vi er alla en trevlig sommar – så kanske vi ses där ute på vattnet :)

// Forrest & Indy - @wayoutbros

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!