Vad ska du hitta på i vinter?

Här i Skandinavien är vi priviligierade som får njuta av ett varierat klimat med olika säsonger. Våren präglas av gröna färger och växande blommor, på sommaren har vi goda temperaturer och sol, hösten är fylld med vackra färger i naturen och på vintern lägger snön sig som ett vitt täcke över våra vackra landskap. Det är inte många ställen i världen där du får en så stor variation i säsongerna.

Skandinavien är känd för sina tuffa och hårda vintrar och många kanske ser på det som en nackdel för friluftsentusiaster, men vi menar att det faktiskt är helt motsatt. Det är en stor fördel med alla årstider och variationer, man kan åka till samma ställe fyra gånger på ett år och det ser helt annorlunda ut varje gång. Vi har därför en uppmaning till er alla: Uppskatta vintern!

Eftersom vintern här kan vara ganska mörk, så har vi skandinaver utvecklat en enorm förmåga att mysa till det när solen går ner för dagen. Vi är också experter på att njuta av det lilla solljuset vi får under vintermånaderna. Skidåkning är en tradition här och vi har mängder med vinteraktiviteter för att få mesta möjliga utav dagsljuset. Så vad ska du hitta på i vinter?

När snön har lagt sig är det bara att dra ut och göra det vi gör bäst, nämligen njuta!

Spänn fast skidorna och åk iväg på en topptur eller en runda på längdskidor. Ta med dig en termos med varm choklad samt några smarriga turmackor och fika utomhus i vår vackra natur.

Är du av den typen som gillar lite mer fart är nog alpinskidor eller snowboard bättre för dig. Man behöver nämligen inte åka till en skidort för att kunna ha kul i backen. Du behöver bara hitta den längsta backen i ditt närområde och sedan är det upp till dig. Man kan t.ex. bygga ett hopp - allt du behöver är en spade eller en snöskyffel för att underlätta ditt arbete, sedan är det bara att packa snön hårt så att hoppet inte går sönder när du åker. Finns det ingen kramsnö i området kan du göra en egen slalombana istället. Då behöver du bara några pinnar att sticka ner i snön och gärna några flaggor. Var kreativ och använd saker som halsdukar, örngott eller annat tyg i roliga färger.

Har du barn som inte tycker det är lika roligt att åka skidor, så finns det massor med andra vinteraktiviteter i snön. Enkla, men roliga aktiviteter som att bygga en snölykta, snögubbe eller en snökoja. Tänd massor med stearinljus i och utanför kojan för att göra det extra trevligt och ta kvällsmaten med ut. Supermysigt!

Har du karamellfärg liggande hemma kan ni även göra konstverk i snön. Här kan du låta barnen vara kreativa, så att du kan luta dig tillbaka och bara njuta.

När det finns snö, finns det också is!

När vintern har fått fäste och temperaturerna ligger under noll, så fryser också många av våra sjöar. Detta lägger grund för ännu fler roliga aktiviteter – nämligen att åka skridskor! Även här finns det mängder med olika stilar. Packa ryggsäcken, dra på dig ett par långfärdsskridskor och glid iväg. På längre turer, så kan man ta med sig ett pimpelspö och en yxa, så att du kan njuta av egenfångad fisk till middag. Är ni en lite mer konstnärlig familj, så kanske konståkning är något för er?

En aktivitet på isen som aldrig blir tråkig är hockey. Då kan alla vara med, stora som små, och man kan ha roligt i timmar. Skotta bort snön från isen i formen av en hockeyrink, om det inte finns snö på isen kan ni markera banan med karamellfärg eller på annat kreativt och miljövänligt sätt. Målen behöver inte heller vara så avancerade, det räcker t.ex. med två stenar på var sin sida.

Oavsett vilken typ av aktivitet som passar er bäst, så är det nästan ett måste att avsluta dagen vid en lägereld och grilla korv. Man kan såklart göra vilken mat man själv vill, men en grillad korv på en grillpinne man har täljt helt själv är verkligen svårslaget.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!