Hemester på cykel - Tips för bikepacking

Live slow & stay wild! // Skriven av: Rania Rönntoft - www.northboundjourneys.com | Instagram @northboundjourneys

I år är vi många som spenderat vår sommar i Sverige, och med tillgång till allemansrätten och fantastisk natur, mysiga städer och ljuvliga sjöar i närheten oavsett var i vårt avlånga land man bor har det inte gått någon nöd på oss. Flera av oss har dammat av och fixat upp sina cyklar, eller investerat i en ny. Jag är en av dem som i år verkligen utforskat min omnejd på cykel.

För istället för att packa bilen full eller hoppa på tåget har vi gjort sommaren mer aktiv genom att cykla till dessa platser istället, och jag tror det här är en typ av semestrande som kommer att fortsätta att växa och som vi kommer att se mer av. Det bästa är att man inte behöver göra det till ett stort äventyr; En dagstur med familjen till en sjö är en fantastisk semesteraktivitet! Planera en rutt som går läng småvägar där det finns mycket att stanna och titta på, packa med lunch och var ute en hel dag!

Men man kan också planera en längre tripp över en helg med camping. Njut av vyerna på landsbygden, ta pauser för att bada eller luncha vid någon fin plats innan ni slutligen når platsen där ni ska campa för kvällen. Utforska området, ta med något spel att spela och njut av att känslan att ha tagit sig dit helt för egen maskin! Precis som med vandring älskar jag cykling av den anledningen, det är min kropp som tar mig dit jag vill och när jag har packat bara det nödvändigaste inser jag hur lite jag behöver för att ändå vara lycklig.

Jag och två vänner bestämde oss för att spendera en solig helg i vår omnejd med att cykla och campa. Vi cyklade genom en landsbygd fylld av röda hus och gröna ängar, förbi små sjöar med glittrande vatten och mer loppis skyltar än vi kunde räkna. Målet var att cykla till en liten fors i en dalgång, undangömd från vägen där vi kunde njuta av naturen, varva ner och bara vara för en stund.

En cykelryggsäck med vattenblåsa så att man kan dricka mycket medan man cyklar i värmen är guld värt, likaså är det skönt med vadderade handskar för längre turer! Jag använder Ospreys Salida 12l. Min hjälm är Axion Spin från Svenska märket POC och cykelhandskar är skönt att ha för längre turer.

När det kommer till längre turer på cykel är det viktigt att tänka på att du själv ska kunna få med din packning utan att den påverkar balansen på cykeln eller vikten allt för mycket. Utrustning med låg vikt och volym är a och o. Ta inte mer med än du absolut behöver för de dagar du ska vara borta och planera att fylla på med mat och vatten längs vägen om du ska ut på en längre tur.

Thule Tour Rack är en fantastisk pakethållare som är oerhört flexibel för cykeläventyr: Den är extremt lätt att sätta på cykeln oavsett om du har en heldämpande mountainbike, pendelcykel eller landsvägsmodell. När cykeln ska användas till vardags är den precis lika enkel att ta av. Den fungerar också lika bra fram på cykeln som bak. När den väl är på plats är det lätt att spänna fast packning eller hänga på sidoväskor.

Tips: Det är viktigt att tänka på är att du lätt blir baktung i uppförsbackar om du packar för mycket!

Det finns oerhört mycket olika sorters cykelväskor och vad du har för cykel, hur länge du ska vara borta och vad du föredrar är alla faktorer som väger in när det kommer till att välja vad som fungerar för dig. De flesta sidoväskor är lätta att ta av och har bra handtag samt medföljande axelremmar vilket gör dem lätta att bära med sig när det behövs.

VAUDE är Europas miljövänligaste leverantör av utomhusprodukter och har tre huvudsakliga områden: Bergsport, cykling samt väskor och ryggsäckar. Här har jag använt mig av deras Comyou Back Single, en vattentät cykelväska med bambuhandtag. Väskan har ett stort huvudfack med ett litet fack inuti. Dom reflekterande delarna på väskan gör att du syns bra även om det är dåligt väder eller mörkt ute.

Sedan finns det väskor som fästs fram vid styret, på cykelramen och under sadeln. De har mindre volym men sprider ut vikten över cykeln. Det här sättet att packa går att använda utan cykelväskor också. Med paracord och lite kunskap om knutar kan du enkelt spänna fast tältet på ramen, liggunderlaget på styret och en drybag med kläder under sadeln.

Tips: packa det tyngsta i väskan som är på ramen av cykeln

Andra saker som är viktigt att tänka på om du ska campa är skrymmande saker så som liggunderlag, tält och sovsäck samt utrustning för matlagning. Lättvikts-utrustning kostar lite mer men är väl värt det i det långa loppet om det här är en återkommande aktivitet. Bär du för stort eller för tungt är det sannolikt att du inte kommer ge dig ut lika ofta.

Vi använder ett tält från MSR och har ofta med oss torkad mat från det norska märket Real Turmat, deras mat smakar fantastiskt bra och finns i många olika smaker. De har även ett stort bud av vegetariskt, veganskt och laktosfritt. Köket packas lätt ner tillsammans med gasen i en av grytorna.

För kaffe på morgonen är Sea To Summit's X-Brew oerhört smidig. Den packas platt och tar således väldigt lite plats, sedan fälls den upp, sätts på koppen och använder droppteknik för att brygga en riktigt god kopp kaffe!

Tips: Sovsäcken Flame FMO Woman från Sea To Summit är oerhört liten och lätt, perfekt för turer som dessa! När det kommer till kläder har jag i stort sett alltid med min Lofn skjorta från Klättermusen som också är lätt och skön om sommaren. För extra värme om kvällarna använder jag Lundhags Merino Henley som baslager och byxorna från Houdini packas ihop i sin egen ficka.

Efter middag och lite brädspel satt vi vid brasan och läste, pratade och tittade på flugfiskarna som kommit ner till forsen för att testa sin lycka. Vad vi vet fick ingen något men det var en underbar kväll och vi sov relativt gott i tälten. Det var något kallare än beräknat men då kan man alltid ha på sig sina strumpor plus baslager. Dagen efter var solig och fin och vi njöt av kaffe och ett morgondopp i forsen innan vi packade ihop och cyklade vidare till vårt nästa stopp på helgens tur.

Jag hoppas det här inlägget väckt lite tankar och inspiration kring att resa med cykel, vare sig det blir dags -eller helgturer nu under sensommaren och hösten, eller planering för längre turer inför nästa sommar. Sverige har mycket att bjuda på och när vi tar oss fram på cykel är vi fria att utforska vad vi vill och stanna när vi känner för det!

Live slow & stay wild!

Skriven av: Rania Rönntoft - www.northboundjourneys.com | Instagram @northboundjourneys

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!