Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.


Så väljer du rätt tält

Ett bra tält är grunden för en riktigt lyckad tur eller semester. Och vad som menas med ett bra tält är högst individuellt. Tittar man först och främst på vikten eller är hög komfort det viktigaste? Det är du som avgör och för att hjälpa dig lite på traven har vi här sammanställt en liten guide. Har du fler frågor är du givetvis mycket välkommen att kontakta oss, vi vill ju att du ska bli som nöjd som möjligt.

Det finns lite olika typer av tält på marknaden, men de tre främsta typerna är framförallt tunneltält, kupoltält och tältkåta. Sen finns det lite korsningar, hybrider och specialmodeller, men här inriktar vi oss på de vanligaste.

Om vi börjar med tunneltält, så har det varit och är en favorit på fjällturer. De är mycket enkla att sätta upp och man får mycket utrymme i förhållande till vikten. Tunneltälten har för det mesta mycket större absider än kupoltält, något som garanterat uppskattas under regniga dagar. Frånsett något enstaka undantag, är de konstruerade med kopplat inner- och yttertält, man reser alltså bägge samtidigt, vilket gör att innertältet håller sig torrt även om regnet öser ner. Tunneltälten är inte självstagande och kräver markspik och stormlinor vid uppsättning.

Fördelar

 • Mycket utrymme i förhållande till vikt
 • Lätta att sätta upp
 • Stora absider

Nackdelar

 • Kräver hyfsat plant underlag
 • Ej självstagande
 • Sämre statisk styrka (förmågan att klara snöbelastning)

Kupoltält eller självstagande som de också kallas ibland, är konstruerade så att de står av sig själva. I de flesta fall gäller detta innertältet, och yttertältet behöver spännas ut med markspik. Men här finns det också undantag (givetvis), det finns flera modeller som är helt fristående, d.v.s både innertält och yttertält står helt av sig själv utan markspik. Kupoltälten är mycket populära bland paddlare och klättrare då de inte kräver så mycket yta, och enkelt kan slås upp på en klipphäll eller liknande. Konstruktionen av korsade tältbågar gör att tältet får en hög statisk styrka, och en grej som många uppskattar är att de brukar vara tystare än tunneltält.

Fördelar

 • Självstagande
 • Kräver liten yta
 • Hög statisk styrka

Nackdelar

 • Mindre utrymme

Tältkåtan blir mer och mer populär för varje år. Är man många personer eller helt enkelt vill ha gott om plats och ståhöjd ska man titta på tältkåta. Komforten är helt oslagbar jämfört med övriga tältmodeller. Med möjlighet till kamin (alternativt öppen eld) och bra ventilation får man en bostad för året-runt-bruk. Trots sin storlek är resningen mycket enkel då den består av endast en stång. En liten nackdel är vikten, och ska man ut på fjället och tänkt bära med sig den, bör man slå ett öga på lättviktsvarianterna. Till skillnad från vad förvånansvärt många tror, är tältkåtan mycket vindstabil, detta tack vare sin form.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Ståhöjd
 • Vindstabil
 • Möjlighet till kamin
 • Enkel uppsättning

Nackdelar

 • Vikten

Har man inte nördat ner sig totalt i tältvärlden, kan några uttryck kanske vara rena grekiskan. Här är några förklaringar på ofta förekommande uttryck:

Absid
Med absid menas utrymmet innan själva sovdelen. Kan nästan liknas vid en hall. Här kan man t ex förvara utrustning man inte vill släpa med sig in i tältet, man kan också vid riktigt uselt väder laga mat här, men det ska göras med största försiktighet p.g.a brandfara. Har man inte ett skyddsgolv (footprint) är oftast absiden inte försedd med markduk. Absiderna är i regel större på tunneltält.

Flysheet och kopplade tält
Huvuddelen av alla tält består av ett innertält och ett yttertält. Antingen sitter de sammankopplade och reses samtidigt, vilket är så gott som standard på tunneltält. Det gör att innertältet inte behöver resas separat och håller sig torrt även i blött väder. På kupoltält däremot finns det också flera varianter som har ett löst yttertält, s.k flysheet som läggs över innertältet vid behov. Detta är ett bra alternativ när man tältar i riktigt varma klimat där det sällan regnar.

Skyddsgolv & Footprint
Är samma sak. Enkelt förklarat, ett löst golv som läggs ut under själva tältet. Förlänger livslängden på tältets "original"golv samt minskar kondensen i tältet. Många skyddsgolv täcker även absiden.

Ventilation:
Kanske det viktigaste på tältet? Oavsett om du tältar i högsommarvärme eller i minusgrader är bra ventilation förutsättningen för en behaglig upplevelse. Tältar man mycket på vintern bör yttertältet gå ända ner till marken och ha ventilation placerad lite högre. Det blir lite smidigare, annars får man skotta. Vad man absolut inte ska göra är att stänga ventilationen, tänk på att tältet inte är en värmestuga utan ett skydd. Det är sovsäcken som ska ge värme.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!