Varva ner och ta en kopp

Text och bilder av: @frilufts

Finns det någonting bättre än att sitta framför en brasa i skogen och dricka en kopp kaffe? Att bara titta in i den sprakande elden, lyssna på vinden, höra fåglarna samtidigt som man sakta dricker en kopp.

Jag beger mig ut i naturen minst en gång i veckan för att fotografera, ventilera och koppla av. I hallen står ryggsäcken redo, packad med det mest väsentliga för en tur i skogen. Oftast blir det en kortare vandring som varar ett par timmar där målet är att hitta en fin plats. En plats där jag kan slå mig ner, ta en kopp kaffe och njuta av stunden. För mig är en tur i skogen förknippad med kaffe. Oavsett om jag är ute över dagen, kör en övernattning, paddlar kajak i skärgården eller vandrar på fjället finns kaffet alltid där.

Mitt kaffedrickande har utvecklats. Från att dricka pulverkaffe till att inse att man med ganska enkla medel kan göra riktigt gott kaffe på plats ute i naturen. För den som verkligen uppskattar en god kopp kaffe finns det idag många alternativ. Här kommer mina tre favoriter.

Blank
Blank

Presskaffe

För flera år sedan skaffade jag ett litet smidigt enmanskök från Primus. Köket heter Lite+ och rymmer ungefär en halv liter. Som tillbehör finns en te- och kaffepress. Köket i sig är väldigt bränsleeffektivt och det går fort att värma upp vatten. Kombinationen gör att man på ett snabbt och enkelt sätt kan få sig en kopp riktigt gott kaffe.

Tillvägagångssätt

1. Koka upp önskad mängd vatten och stäng av köket.

2. Häll på kaffe och blanda med det varma vattnet, låt kaffet vila i några minuter.

3. Montera pressen och tryck sakta ner sumpen till botten.

4. Häll upp kaffet och njut.

Pressmetoden ger väldigt gott kaffe och det doftar riktigt härligt när man rör ner kaffet i det varma vattnet. Jag använder mig av denna lösning när jag har begränsat med tid eftersom det går väldigt fort. Det är också en utmärkt lösning att ha med sig på en fjälltur eller när man behöver packa lätt.

Blank
Blank

Filterkaffe

Vill man komma så nära hembryggt kaffe som möjligt och använda sig av sitt vanliga bryggkaffe kan man skaffa en filterhållare och ta med några kaffefilter. Det finns en mängd olika filterhållare. Den som jag använder mig av är en hopfällbar variant från GSI Outdoor. Till filterhållaren köper man engångsfilter eller så investerar man i ett återanvändbart filter.

Att göra filterkaffe är enkelt och resultatet blir väldigt bra. En fördel är att man inte behöver ha med sig särskilt mycket utrustning. Man kommer långt med en filterhållare, några kaffefilter och någon form av kokkärl.

Tillvägagångssätt

1. Koka upp vatten

2. Placera filterhållaren och filter ovanpå en mugg/kåsa/termos.

3. Dosera rätt mängd kaffe i filtret.

4. Häll först på en liten mängd vatten för att blöta upp kaffet i filterhållaren. Vänta en stund och häll sedan sakta på resten av vattnet.

Blank
Blank

Kokkaffe

Kokkaffe är nog det som de flesta förknippar med friluftsliv. Att tända en brasa, hämta vatten från en sjö, slänga i några nävar kaffe och vänta på ett kok medan man sitter och njuter framför brasan. Det är oslagbart.

Tillvägagångssätt

1. Fyll kaffepannan med vatten, häll i kaffe och ställ den på/vid brasan.

2. Lyft bort kaffepannan direkt när det börjar koka. Håll den över elden och låt kaffet sjuda några sekunder.

3. För att rensa pipen från kaffesump häller man upp någon deciliter i en kåsa och häller sedan tillbaka det i kaffepannan.

4. Låt kaffet vila några minuter så sumpen får tid att sjunka till botten.

5. Kaffet är redo att avnjutas

Blank
Blank

Dosering och sådant

Grundregeln när man brygger, pressar och kokar kaffe är att ha 6 gram kaffe per deciliter vatten. Ett helt vanligt kaffemått rymmer i regel just 6 gram kaffe. Använd 6 gram som riktmärke, när jag skrev denna artikel konstaterade jag att ungefär 7 gram passar mig. Det kan säkert också variera mellan olika bönor och rostningar. Du vet hur många mått du behöver för att du skall bli nöjd med ditt kaffe. Vet du inte det så kan det vara värt att slösa lite kaffe och testa sig fram.

För att få ut optimalt med smaker och aromer skall temperaturen ligga mellan 92-96 grader. När det kommer till temperaturen är det svårt att hålla koll, men för optimalt resultat bör man undvika att koka kaffet för länge. Det är bättre att låta det sjuda eller bara vila i varmt vatten. Vid för hög temperatur kommer otrevliga smaker fram.

Beroende på metod måste du också köpa rätt malning. Det kanske är uppenbart men man kan inte använda bryggkaffe när man skall koka kaffe. I affären är bryggkaffe vanligast och det finns ett stort urval av olika bönor och rostningar. När det kommer till kok- och presskaffe är utbudet desto mer begränsat. Mitt tips är att besöka ett kafferosteri/kaffebutik och få hjälp av en expert. Beskriv vad du gillar för kaffe och hur du skall tillreda det. De väljer då ut en bra sort och maler det för just ditt ändamål.

Summering

Min personliga favorit när det kommer till friluftskaffe är presskaffe. Jag tycker att smakerna och aromerna kommer fram på ett väldigt trevligt sätt. Friluftsköket är litet, det är enkelt och det går fort att få till en kopp riktigt gott kaffe.

Men det är inte alltid man har bråttom. Bland det bästa med att vara ute i skogen är att hitta en fin lägerplats, få samla ihop en rejäl hög med ved och tända en mysig brasa. Där kan man utan problem låta timmarna försvinna, antingen i sällskap av andra eller för sig själv, intill den sprakande elden. I en sådan situation har jag svårt att tänka mig något annat än kokkaffe. Att få plocka fram sin favoritkåsa och hälla upp en rykande kopp, och bara njuta av brasan, omgivningen och stunden.

Det jag vill säga med den här texten är att det inte behöver vara krångligt att göra ett gott kaffe i naturen. Om du har tröttnat på pulverkaffe, eller kanske bara vill prova något nytt, hoppas jag att den här texten lyckats motivera dig till att utforska en värld av friluftskaffe.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!