Outnorth Member: 20% på alla Fjällräven-jackor - Till jackorna | Bli medlem

Krisberedskapsguide: Är du beredd?

Krisberedskap, eller prepping, har blivit mer aktuellt på sistone och här på Outnorth är vi beredda! Detta är oerhört viktig för oss alla, eftersom det handlar om vår egen och våra näras säkerhet under en kris. Krisberedskap handlar om att kunna hålla ut en viss tid ifall det skulle dyka upp någon oförutsedd händelse. Med kris menar man allt ifrån strömavbrott och vattenbrist till krig och naturkatastrofer. Det är svårt att vara beredd på allt, men det finns vissa saker man kan göra för att underlätta. Tanken är att man ska kunna klara sig själv i en till två veckor.

Enligt MSB är det fyra saker man bör tänka på när man ska förbereda sin krislåda: Vatten, värme, mat och kommunikation.

Vatten:

Vatten är prio nummer ett! Utan rent vatten håller man inte ut så länge och en människa behöver minst 3 liter vatten varje dag! Det ska räcka till dricksvatten och det allra nödvändigaste, i alla fall de första dagarna. Har man husdjur måste man komma ihåg att de också behöver vatten, precis som oss.

Förvara vattnet mörkt och svalt, så håller det längre. Vatten blir oftast inte dåligt, men förvaras det länge i dunkar och flaskor kan det gå ut över lukt och smak. För att undvika det kan man tappa upp vatten i PET-flaskor och frysa ner dem. Då håller vattnet sig fräscht och kan även fungera som kylklampar under långa elavbrott. Får vi ett landstäckande strömavbrott borde man direkt börja tappa upp vatten i alla flaskor och hinkar man har tillgängligt, även i badkaret, innan rören töms och pumparna slutar fungera.

Hämtar man vatten ute ska man ALLTID koka upp det innan man dricker eller använder det till matlagning. Detsamma gäller även för snö och is, eftersom man vill ha bort alla bakterier som kan göra oss sjuka. Det finns även många vattenreningsmetoder, såsom filter med aktivt kol eller vattenreningstabletter.

Värme:

Blir det strömavbrott, vilket inte är ovanligt under en kris, då blir det också svårt att hålla värmen i kallare klimat såsom i Sverige. Det bästa man kan göra i krissituationer är att ta fram alla varma kläder och använda lager-på-lager-metoden. Är man många så hjälper det också att man sover alla i samma rum. Man kan även täta fönster och dörrar med t.ex. tejp eller filtar samt lägga ut extra mattor eller filtar på golvet. Då håller värmen sig i rummet mycket längre!

Har man en fungerande kakelugn, kamin eller dylikt, då har man en mycket bra värmekälla. Annars hjälper det också en hel del med levande ljus. Använd däremot ALDRIG levande ljus eller annan öppen eld inomhus när du sover!

Mat:

Under en kris kan transporten stanna upp och det kan bli svårare att få varor till butikerna. Som vi har sett kan det snabbt leda till panik och hamstring. Då är det bra att ha en krislåda med lite extra proviant. Köp endast det du behöver för att överleva i en till två veckor. Man får också tänka på att det kan bli svårt att göra mat på vanligt sätt under en kris. Som vi nämnt ovan är det inte ovanligt med strömavbrott under kristillfällen och då slutar även all köksutrustning fungera, såvida man inte har en gasspis. Därmed kan det vara smart att ha ett stormkök i hemmet. Det må vara litet, men det fungerar utmärkt under en kris. Annars kan man också använda grillen eller en stekhäll, men dessa kan endast användas ute. Elda aldrig upp en brasa inomhus!

Sedan kommer den stora frågan: Vad ska man ha för mat i krislådan? Det säger sig själv att man måste ha hållbar mat som kan ligga ett tag. Frystorkad mat och konservburkar är därmed som gjutet, men det finns även andra livsmedel som håller länge. Exempel på detta kan vara rotfrukter som potatis och morötter, olika sorters pasta, hårt bröd, skorpor och kex, ägg, mjukost och andra pålägg på tub, marmelad samt linser, ris och bönor. Det sägs att krossade tomater är en hjälte när det kommer till nödproviant, eftersom det innehåller mycket vätska och kan därmed användas till att koka pasta eller linser. Detta är ett smart sätt att spara på vattnet!

Du måste också komma ihåg att förvara maten rätt, annars kan all krisberedskap vara lönlöst. Ät upp maten i kylskåpet först! Frysen är ett bra ställe att förvara mat som måste stå kallt, eftersom den kan hålla sig kall rätt länge även vid strömavbrott. Annan mat kan förvaras på balkongen eller på ett mörkt och svalt ställe inomhus.

För att underlätta det hela har vi på Outnorth satt samman en checklista för vad du bör ha med i din krislåda:

Måste ha:

 • En första hjälpen-väska
 • Ett stormkök, stekhäll eller eventuellt en grill
 • En fulladdad powerbank
 • Extra batterier
 • En ficklampa och/eller en fotogenlykta
 • Stearinljus
 • Tändare, tändstickor OCH eldstål
 • Frystorkad mat och konserver (nog till minst en vecka)
 • Vatten (räkna 3-5 liter per person per dag)
 • Vattenrening

Bra att ha:

 • Multiverktyg
 • Yxa och/eller en såg
 • Sovsäckar
 • Värmeflaskor
 • En radio (bilradio, batteridriven radio eller dylikt)
 • Extra dunkar till vatten
 • Lösa kontanter
Hjälp varandra!

Det är oerhört viktigt att man hjälps åt under en krissituation, eftersom vi alltid är starkare tillsammans! Håll koll på dina grannar så att de klarar sig och sträck ut din hand till de som behöver det. Lycka till med din krislåda – förhoppningsvis får du inte användning för den!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!