”Den som inga byxor har, han får gå med rumpan bar.”
Det säger sig själv att byxor är en ofrånkomlig och viktig del i friluftsgarderoben. Det är aktiviteterna du håller på med, terräng du vistas i och väder och vind som avgör ditt val. Funktion hittar du för alla upptänkliga situationer. Det du betalar det lilla extra för är bra miljöval, bra kvalitet och lång livslängd.
Du bör lägga lite extra tanke på materialval. Det är tygets egenskaper som styr användningsområde och i sin tur plaggets egenskaper. Du kan välja mellan bomull- och syntetblandningar, softshell eller olika typer av skalbyxor, alltså vattentäta plagg.
Skillnaderna i hur snabbt ett vått plagg i olika material torkar eller hur vindtäta de är eller inte, är trots vad många ibland menar, relativt små. Men de tunnaste softshellplaggen släpper helt naturligt igen mer vind men ventilerar å andra sidan mycket bra. Ett membran eller skalplagg är givetvis helt vind- och vattentätt.
Vi kan också konstatera att det finns en skillnad mellan olika länder som har sin egen tradition när det kommer till materialval. I Sverige har vi av tradition haft ett gott öga till täta bomullsvävar förstärkta med syntetmaterial. I Norge eller Alperna har man istället föredragit softshell. Detta har förstås sin orsak i att vi bedriver friluftsliv på olika sätt. Och friluftslivet har format modet. Men det är ungefär som sushi eller tacos, det kan vara värt att testa någon nytt.
Täta bomullsvävar är slitstarka och rejäla. Inledningsvis kan kraftigare plagg i denna kategori faktisk behöva gås in för att mjukna något för att sedan bli en pålitlig partner i många, många år framöver. Med förstärkningar på ben, knän och rumpa så hittar du i denna kategori plagg som klarar hela spektrumet från enklare uteaktiviteter nära där du bor till tufft friluftsliv, eldning, vandring i utmanande terräng och till och med jakt. Byxor i denna kategori bör väljas lite rymligare och helst ha så kallade förböjda knän för att sitta riktigt bra. Hur vind- eller vattentätt du vill ha dina byxor styr du enkelt själv med impregnering eller wax.
Softshell
Softshell är ett samlingsnamn för plagg som är tunna, lätta och packbara till kraftiga byxor för vinterbruk. Den gemensamma nämnaren är att materialet är stretchigt och följsamt redan från första stund. Vind- och vattenavvisande egenskaper styrs i stor utsträckning även det av hur kraftigt själva materialet är. Rörlighet och ventilation är prioriterade egenskaper. Livslängden på i synnerhet de tunnare materialen är kortare än för plagg i bomullskategorin. I denna kategori hittar du plagg lämpliga för aktiviteter som kräver rörelsefrihet och för svettiga aktiviteter. Som till exempel klättring, paddling, vandring, turåkning, träning och topptur. Men se upp lite framför elden, en glödloppa smälter upp ett hål i syntetväven på nolltid.
Skal- och membranbyxor
Detta är plagg för tuffare väder, nederbörd och vind och för den kallare delen av året. I denna kategori hittar du plagg som skyddar mot både vind, regn och snö. Fördelarna med det är uppenbara. Till nackdelarna hör även här detta med eld och slitstyrka. Regnbyxor hör till denna kategori. Lätta och packbara skal-modeller fungerar bra som förstärkningsplagg som snabbt kan dras över någon av de andra kategorierna. Eller i kombination med långkalsonger för vandring och skidåkning när vädret och vind ställer krav på ett fullgott skydd.
Är du kurvig eller har långa ben så finns det modeller speciellt anpassade just för dig. Stretchpaneler på rätt ställen eller så kallad raw-benlängd, där du själv lägger upp byxorna i rätt längd, kan vara värt att kika närmare på. Generellt gäller även att ju tajtare modell du väljer desto viktigare blir det med stretch.
Midja
Ska du bära ryggsäck med avbärarbälte eller kanske klättersele så är det extra viktigt att ta en titt så att inget skaver eller att midjan rent av är allt för lågt skuren.
Årstid
Ska du använda byxorna även under den kallare delen av året så bör du välja en något rymligare modell som tillåter underställ.
Ventilation
Softshellmaterial ventilerar i regel fint genom hela plagget. Tätare material kan kräva ventilationsöppningar som ofta placeras på utsidan av benen men ibland även på insidan. Testa så att dessa inte skaver.
Förböjda knän är extra viktigt i stumma bomullsvävar. Stretchpaneler på rätt ställen är guld värda. Ta en titt på bensluten. Vill du ha en krok att haka i snörningen, stängning, vida benslut eller bara en enkel resår. Alla lösningarna har sina fördelar. Många väljer zip-off-modeller på resan, där du kan välja mellan långa ben eller shorts. Men ta en titt på dragkedjan i skarven om du tänker vandra längre sträckor, här finns risk för skav. Fickor är ett kapitel för sig och högst individuellt, men generellt är det bra med en rymligare benficka där karta och kompass får plats.
Miljömärkning
Det bästa miljövalet du kan göra kommer alltid att vara ett plagg som håller länge, oavsett materialval. Kika gärna efter miljömärkningen Bluesign. Märkningen garanterar en miljövänlig produktion och att plagget har producerats under goda arbetsförhållanden.
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!