Välj rätt sovsäck och liggunderlag för just ditt äventyr

Att välja rätt sovsäck och liggunderlag kan kännas svårt, men rätt utrustning är ofta avgörande för ett lyckat äventyr. I den här guiden guidar vi på Outnorth dig till rätt sovsäck och liggunderlag utifrån dina behov.

För att leda dig rätt kommer vi att kika närmare på vem som ska använda utrustningen och varför det spelar roll, vilken årstid den ska användas och vilka egenskaper som är viktiga beroende på vad du ska göra.

Nu kör vi!

Blank
Blank

Vilken sovsäck passar mig?

När du ska köpa sovsäck behöver du framför allt fundera på tre saker; vem som ska använda den, när den ska användas och om du ska välja en dun-, hybrid- eller syntetfodrad sovsäck.

Vem ska använda sovsäcken?

Att köpa en sovsäck anpassad efter just din kropp kommer ge dig optimal värme, därför är det viktigt att du tar hänsyn till sovsäckens form och längd. Väljer du en för stor sovsäck har du onödigt mycket volym att värma upp, och väljer du en för liten sovsäck trycks fyllningen ihop vilket gör att den inte värmer optimalt. När du väljer sovsäck efter din längd får du därför optimal värme och behöver heller inte bära runt på den extra vikt en för stor sovsäck ger.

Du kan även välja om du vill ha en sovsäck anpassad för dam, herr (unisex) eller barn. En damsovsäck har extra isolering vid överkroppen och fötterna och är lite smalare vid axlarna och bredare vid höfterna. En sovsäck i unisexmodell/herr är lite bredare vid axlarna och smalare vid höfterna. En barnsovsäck är ofta mindre i storlek, både på längden och bredden. Det är även vanligt att barnsovsäckar går att justera i längd vilket är en smart funktion då barnet kan ha sovsäcken under en längre period.

När ska du använda sovsäcken?

Sovsäckar delas in i olika kategorier beroende på vilka temperaturangivelser de har – sommarsovsäck, 3-säsongssovsäck (vår, sommar och höst) och vintersovsäck. Alla sovsäckar, med få undantag, hos oss på Outnorth är temperaturtestade enligt europeisk standard, EN 13537. Enligt standardiseringen finns det tre viktiga temperaturangivelser att förhålla sig till; komforttemperatur dam (T comf), komforttemperatur herr (T lim) och extremtemperatur (T ext). Dessa angivelser talar om i vilken temperatur det är komfortabelt att sova i sovsäcken.

Fundera på när du kommer att använda sovsäcken som mest; ska du enbart använda sovsäcken sommartid räcker en sovsäck för sommarbruk men ska du använda den under vår, sommar och höst bör du titta på en 3-säsongssovsäck. Det finns tyvärr inga sovsäckar som passar året runt- en sovsäck för vinterbruk blir exempelvis för varm under sommartid och en sovsäck för sommaren blir för kall på vintern. Behöver du en sovsäck för hela året rekommenderar vi att du köper två sovsäckar för att täcka dina behov.


Sommarsovsäck: komforttemperaturen brukar ligga mellan +5°C till +15°C. En sommarsovsäck fungerar däremot bra att användas inomhus året runt.
3-säsongssovsäck: komforttemperaturen brukar ligga mellan -10°C till 0°C.
Vintersovsäck: en vintersovsäck lämpad för en skandinavisk vinter bör klara runt -15°C. Dessa sovsäckar har oftast en värmekrage som åtdragen förhindrar att varm luft letar sig ut.

Blank
Blank

Dun-, syntet- eller hybridfodrad sovsäck?

Olika sovsäcksfyllningar har olika för- och nackdelar och fungerar därför bra i olika situationer. Här behöver du fundera på vad som är viktigt för dig; är det viktigt att sovsäcken tar liten plats i packningen och väger lite? Är det viktigt att sovsäcken tål fuktigt klimat? Är det viktigt att sovsäcken håller i många år framöver eller ska du bara använda den ett fåtal gånger?


Dun

- Väger mindre och tar mindre plats i packningen
- Lång livslängd
- Oftast dyrare än syntet
- Känsligare mot fukt och torkar långsammare

Syntet

- Torkar snabbt och värmer även när den är blöt
- Oftast billigare än dun
- Väger mer och tar mer i plats i packningen
- Kortare livslängd

Hybrid

- Blandning av dun och syntetfibrer
- Håller värmen bra samtidigt som den står emot fukt på ett bra sätt

Vilket liggunderlag passar mig?

Ett bra liggunderlag ska inte bara vara mjukt utan även isolera mot kylan underifrån. Sovsäckens isolering håller dig varm men är gjord för att kunna komprimeras och isolerar därmed inte optimalt under din kropp. Om du är kall på kroppsdelarna som ligger mot underlaget (axlar och höfter) behöver du förmodligen ett varmare liggunderlag, inte en varmare sovsäck.

När du ska köpa liggunderlag behöver du fundera på vilken årstid du ska använda det och vad som är viktigt för dig; komfort, pris, slitstyrka eller vikt?

När ska du använda liggunderlaget?

Olika liggunderlag lämpar sig till olika årstider. För att mäta liggunderlagets förmåga att klara av kyla används r-värde. Desto högre r-värde, desto bättre isolering. Fundera på när du kommer att använda liggunderlaget som mest och välj utifrån det.

R-värde 0,5 till 2 passar för vår och sommar.

R-värde 2 till 3,5 passar för höst och mild vinter.

R-värde 3,5 till 4,5 passar för vinter.

Blank
Blank

Olika typer av liggunderlag

Det finns tre olika typer av liggunderlag att välja mellan – uppblåsbara liggunderlag, självuppblåsande liggunderlag och cellplastliggunderlag. Samtliga liggunderlag har olika egenskaper och därmed olika för- och nackdelar.

Uppblåsbara liggunderlag

- Fyllt med exempelvis luft eller dun
- Hög komfort på grund av tjocklek och följsamhet mot underlaget
- Väger lite och tar liten plats i packningen
- Behöver blåsas upp med pump, pumpsäck eller med munnen
- Punkteringsrisk

- Självuppblåsbart liggunderlag

- Fyllt med skum som i en madrass
Självuppblåsande
- Väger mer än ett uppblåsbart liggunderlag
- Punkteringsrisk

Cellplastliggunderlag

- Tillverkat av cellplast, foam- eller skumplast
- Slittåligt, lätt och relativt billigt
- Kräver ingen pump
- Lägre komfort
- Tar stor plats i packningen och går inte att komprimera

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!